Røros Sangforening feirer 175 år:

Inviterer til gratis konsert i kirka

ØVELSE: Røros Sangforening øver kun få dager før jubileumskonserten. Nå begynner de virkelig å få grep om stemmene. Fra venstre: Dirigent Lindsay Winfield-Chislett, Rolf Opdal, Olav Vehusheia og Ivan Pasjkurov.

I 2023 fyller Røros Sangforening 175 år. I den forbindelse inviterer koret førstkommende helg til gratis jubileumskonsert i Røros kirke.

Publisert Sist oppdatert

– Med 175 år har vi vært med på det meste av det som har foregått av musikk- og sangliv på Røros. Allerede i 1871 tok Røros Sangforening initiativ til det første hornorkesteret på Røros, som var forløperen til Røros Janitsjar, forteller Kjell Bakke.

Under hører du en podkast om både jubileumskonserten og historikken til Røros Sangforening. Her snakker vi med dirigent Lindsay Winfield-Chislett, Geir Bergh, Erland Sjøvold og Kjell Bakke.

Knutsen og Ludvigsen

Sammen med Per Ole Molaug og Torfinn Rohde har Bakke skrevet et hefte med en kort historikk for Røros Sangforening. Her kan vi blant annet lese om flere forsøk med å åpne Røraas Mandsangforening for kvinnelige medlemmer – uten videre hell. Her står det også at foreningen de første årene hadde åtte aktive og fem passive medlemmer. Nå teller de rundt 25. Heftet deles ut gratis på konserten, der tidligere nevnte Røros Janitsjar og Bergstadkoret er med som gjester.

– Vi har et veldig variert program der vi har plukket ut både sanger som vi har hatt på repertoaret i lang tid og sanger som har kommet til i nyere tid. Vi har sanger som er ren underholdning – som barbershop og sanger med mye bevegelse – og vi har klassiske, gode og gammeldagse mannskorsanger som Olav Tryggvason. Litt Grieg har vi også fått plass til inni der, sier dirigent Lindsay Winfield-Chislett.

– Knutsen og Ludvigsen er også med, sier Geir Bergh, som er en av medlemmene i koret.

– Nei, den har blitt flyttet til festen, sier Winfield-Chislett til latter fra resten av koret.

RØROSSANGEN: På jubileumskonserten framfører Røros Sangforening flere forskjellige versjoner av Rørossangen. Her er det Frode Sjøvold, Kjell Bakke og Kjell Magnus Krog som synger mens Magne Sjøvold, med ryggen til, lytter.

Samvær med punsj

Ved siden av sangen er det humoren, humøret og det sosiale som definerer gjengen.

– De fleste i et kor vil påstå at koret er et viktig sted for dem. Det handler om tilhørighet og omsorg. Her er vi trygge, samtidig som vi gjør noe sammen. Vi jobber med både kvalitet og presentasjon, dessuten er det veldig sosialt, så det er mye latter og passende med disiplin slik at vi får noen resultater, sier Winfield-Chislett.

– Jeg trives veldig godt i koret, med både øvelser og opptredener. Vi hadde en tur til Riga tidligere i år for å feire oss selv. Det var veldig vellykket, både sosialt og musikalsk, sier Bakke.

Hangen til det sosiale har vært i Røros Sangforening helt siden dag én. I heftet kan vi lese at «koret øvde 1 time hver gang – etterfulgt av hyggelig samvær med punsj» og senere står det skrevet om «samfunnsaftener», som var sammenkomster for foreningens medlemmer der det «ble servert varm mat og godt drikke, og sang og opptredener var viktige ingredienser på festene». I helga viderefører koret tradisjonen ved å arrangere fest etter konserten i kirka. Mens festen er for spesielt inviterte, er selve konserten gratis og åpen for alle.

– Det er en konsert der vi vil ha med så mange som mulig fra Røros’ befolkning, sier Bergh.

Powered by Labrador CMS