Matjorda – vår livsforsikring
Landbruksdirektør Audhild S. Slapgård hos Statsforvalteren i Trøndelag.
Skjalg Ledang/Statsforvalteren i Trøndelag
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Har du noen
gang stoppet opp og tenkt over hva som ligger under føttene dine? Jorda vi går
på er ikke bare jord. Den er et resultat av tusener av år med samspill
mellom berggrunn, klima, vann, planter, dyr og mennesker. Vi er de eneste som
kan endre jorda på et øyeblikk, og konsekvensene av slike inngrep står igjen
for all ettertid
Verdens jorddag
5. desember markerer FN Verdens jorddag. Årets tema er «Sunn
jord for sunne byer» – en påminnelse om hvor viktig jordsmonnet er for både
matproduksjon, klimatilpasning og livskvalitet.
Det er ikke tilfeldig at den mest fruktbare matjorda ligger
rundt byene. Etter at isen trakk seg tilbake, ble næringsrik jord liggende
igjen i lavlandet. Menneskene bosatte seg der tilgang på mat og vann var best.
Derfor ligger Trondheim, Steinkjer og mange av Trøndelags tettsteder midt i
noen av landets mest produktive
jordbruksområder.
Knapp og ikke fornybar ressurs
Norge har svært lite matjord. Kun tre prosent av landarealet
er dyrket mark, og bare en prosent egner seg til matkorn. Samtidig er det
nettopp dette arealet som er under størst press. Når matjord bygges ned, mister
vi noe som ikke kan erstattes. Det øverste, humusrike jordlaget bruker flere
tusen år på å dannes.
Og jorda er langt mer enn noe planter vokser i, den er et
levende økosystem der minst en fjerdedel av verdens arter lever hele eller
deler av livet sitt.
Matjord som beredskap
Erfaringene fra 2. verdenskrig viser hvor sårbare vi er når
forsyningslinjer brytes. Folk dyrket alt som kunne dyrkes, til og med i
Slottsparken i Oslo. Mat er et grunnleggende behov som må dekkes hver dag. Med
en selvforsyningsgrad på rundt 40 prosent er Norge avhengig av stabile
leveranser utenfra. Når matjord bygges ned, svekkes beredskapen ytterligere,
noe krigen i Europa og global uro de siste årene har gjort smertelig
tydelig.
Trøndelag – Norges matfat under press
Trøndelag er et av landets viktigste matkamre og står for 23
prosent av Fastlands-Norges matproduksjon. Samtidig er bare fire prosent av
fylkets areal dyrket mark.
I 2024 ble 641 dekar dyrket jord omdisponert i Trøndelag.
Melhus var kommunen som omdisponerte mest matjord, både i fylket og i landet.
317 dekar jord ble omdisponert, hovedsakelig til boligbygging og
samferdselsprosjekter som E6. Til sammenlikning ble det omdisponert 2 499 dekar
dyrka jord i hele Norge samme år, det laveste nivået på 50 år. Trøndelag topper
dessverre statistikken. Dette kan delvis forklares med at våre byer og
tettsteder med befolkningspress, utviklingsbehov og krav til infrastruktur
ligger kant-i-kant med jordbruksarealer. I tillegg har mange kommuner mye dyrka
jord liggende inne i gamle arealplaner. Framover må eventuell bygging på dyrka
jord begrenses til helt nødvendige prosjekter av svært stor samfunnsmessig
betydning.
Kommunene tar viktige grep
Kommunenes planer viser at presset på matjorda fortsatt er
stort. I Trøndelag er det i dag satt av rundt 21 000 dekar dyrket mark til
utbyggingsformål i arealplanene. Til sammenlikning kan én dekar god kornjord
produsere råvarer til omtrent 1 000 brød hvert år. Dette illustrerer hvor
verdifull matjorda er, og hvorfor nedbygging av dyrket mark er en betydelig
utfordring for jordvernet framover.
Flere kommuner har begynt å ta grep. Trondheim kommune har
tilbakeført deler av dyrkamarka i sin nye kommuneplan i tråd med statlige og
regionale føringer. Beslutninga har skapt både engasjement og rettssaker, men
bidrar til å sikre arealer for framtidig matproduksjon.
Det er også viktig å understreke at mange kommuner i
Trøndelag gjør et godt arbeid for jordvernet. Flere har strammet inn
arealbruken, redusert planlagte utbyggingsområder og styrket hensynet til
jordressursene.
Kommunenes nøkkelrolle
Kommunene forvalter arealene gjennom sine planer. De avgjør
hva som skal bygges ned, og hva som skal bevares. Staten og fylkeskommunen skal
ivareta nasjonale og vesentlige regionale interesser når kommunene går utenfor
rammene.
Jordvern må veie tyngre enn kortsiktige
utbyggingsinteresser. Arbeidet med å tilbakeføre urealiserte utbyggingsområder
til LNFR-formål er avgjørende for å sikre framtidig matproduksjon. Når
Statsforvalteren fremmer innsigelser mot utbygging av matjord fra gamle planer,
handler det ikke om omkamp, men om å følge dagens nasjonale føringer og den
beredskapssituasjonen vi nå står i.
Landbruk i hele landet – en forutsetning for beredskap
I Totalberedskapsmeldingen (Meld. St. 9, 2024-2025) slår
regjeringa fast at et landbruk i hele landet, økt selvforsyning,
beredskapslagring av korn og et sterkt jordvern er grunnleggende for nasjonens
trygghet.
I deler av Trøndelag er det ikke nedbygging, men gjengroing,
som truer matproduksjonen og jordressursene. For at driveplikten skal fungere,
må rammebetingelsene gjøre det mulig å drive arealene. I beredskapssammenheng
er gjengrodd jord ikke en ressurs.
Valget vi må ta
Matjorda er vårt arvesølv og må brukes til matproduksjon.
Som nasjon har vi et ansvar for å kunne produsere mat til egen befolkning. For
å lykkes må vi ta vare på jordbruksarealene der de faktisk ligger, tett på der
folk bor.
Vi har ressursene og kunnskapen. Nå kreves
vilje.
Jordvern er ikke et hinder for utvikling. Det er samfunnssikkerhet
for oss som lever i dag og de som kommer etter oss.
Hvis du vil vite mer om hvorfor det er viktig å ta
vare på jordbruksarealene våre, anbefaler vi å lese NIBIO’s Ti bud for
jordvern.
Ti
bud for jordvern og jordvernfakta – NIBIO