Fjell-Ljom mener:

En hedersplass til en hedersmann

UNG: Sven Nyhus på Røros først på 50-tallet. Foto/kjelde: Iver Olsen/Rørosmuseet
Publisert

– Han var en av de aller største folkemusikerne. Det gjelder både hans virke som musiker, komponist, arrangør, noteskriver, pedagog, forfatter, programleder og formidler gjennom nærmere 75 år. 

Slik beskriver Bjørn Aksdal, en av Norges fremste eksperter på folkemusikk, glåmosingen og spellemannen Sven Nyhus. 

Nyhus var veiviseren for utallige felespillere og alle som er glad i gammeldans, folkemusikk og pols. Samtidig bidro han til å sette Røros på kartet gjennom sine opptredener, plateinnspillinger og utallige radioprogrammer. Uten Sven Nyhus hadde ikke Rørospolsen hatt den statusen den har. Valsen «Bergrosa» er en svært folkekjær melodi.

Hedersmannen gikk ut av tida for ett år siden. Allerede i 1950 var Nyhus med og stiftet Glåmos Spellmannslag. Da han fylte 90, ble han behørig hedret med en utsolgt festkonsert på Riksscenen i Oslo. 

Nyhus er en av de fremste spellemenn vi har hatt her i landet og er en grunnpilar i norsk folkemusikk som har satt varige spor etter seg. Hans innsats for sjangeren er uten sidestykke, og for det ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs orden.

Hva har Røros kommune gjort for å hedre Sven Nyhus? Vi har sagt det før: Ikke særlig mye. Det er dessverre for få som opplever å bli hedret mens de ennå er i live.

For tjue år siden ble det gjort forsøk på å få reist en statue over Nyhus. Ifølge Glåmos Spellmannslag, der Nyhus var æresmedlem, manglet det den gang vilje til finansiering.

Johan Falkberget ga Sven Nyhus tusen kroner og ba ham reise til Oslo og reise et musikalsk minnesmerke over Rørospolsen. Det gjorde han. Vi bør være like rause og samles om å hedre Nyhus med et minnesmerke. 

Sambygdingen og hedersmannen hører naturlig hjemme både på Glåmos og Røros. Med varige spor etter seg, er det naturlig at han får både vei, plass og statue.

Powered by Labrador CMS