– Det ser ut til at det ålbyggene får er en stor brunost

BRUNOST?: Det er i alle fall beskrivelsen innleggsforfatteren bruker om det foreslåtte nye Ålentorget som kan være ei løsning for etablering av Coop Extra i Ålen sentrum.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er veldig mye en kan si om Coop Oppdals og Holtålen kommunes rive- og byggeplaner i Ålen sentrum.

Til sjuende og sist koker det ned til hva et nytt «Ålentorg» vil være for befolkninga. Skal det være ei ren pengemaskin for eierne eller skal det også være en møteplass for menneskene som bor i bygda?

Dagens torg er begge deler. Det er langt fra noe arkitektonisk smykke og kan godt skiftes ut med noe finere, men hvorfor sier ingen noe om hvordan et eventuelt nytt torg skal innplasseres i en sentrumsplan? Hvordan har en tenkt å utforme et sentrum som skal få folk til å stoppe opp og innbyggerne til å trives?

Egentlig er det ingenting i det framlagte utkastet som tyder på at en har tenkt seg nybygget som et «torg» i det hele tatt. Det ser ut til at det ålbyggene får er en stor brunost med butikk i og masse parkeringsplass omkring. Og ikke mer. Rett ved sida av blir enda en brunost liggende, det gamle Coop-bygget. Og på den andre sida av Lundbrua, et steinkast unna Festung Coop, ligger enda to bygningsklumper; Bergstaden Bygg og Fjell-Hjelps lagertelt.

Det blir et klumpete sentrum.

Jeg ser at de som ivrer for å rive Ålentorget framhever at torget er «gammelt». Vel, Coop Markeds bygg er dobbelt så gammelt og har trolig et enda større behov for oppussing. 

Men det jeg gjerne skulle hatt svar på akkurat nå, er hvorfor det på død og liv er nødvendig å bygge nytt for å få inn en lavprisbutikk som Extra? Dagens Coop Marked er visstnok altfor lite til å romme et lavpriskonsept. Hvorfor det? Jeg skjønner at det handler litt om at varer skal kunne flyttes kjapt inn og ut, men forstår ikke hvorfor ikke det gamle bygget kan tilpasses dette - for eksempel ved å rive deler av det (helst alt)?

I Oslo, der jeg bor, er det innredet Extra-butikker i første etasje i mange gamle bygårder. Dette er murbygninger som ble reist for hundre år siden og mer. Ikke i noen av dem er det høyt under taket, de fleste har mindre areal enn Coop Marked i Ålen, og det er ikke spesielt lett å få varer inn og ut. Likevel får de til å etablere Extra-butikker der.

Så hvorfor kan ikke også det gamle Coop-bygget i Ålen huse Extra?

Og til dem som tror det er bygdedyret som rører på seg: Dere kan ikke ha skjønt at bygdedyret er det svineriet som handler om avundsjuke og skadefryd og jantelov, og som stikker kjepper i hjula for den som ønsker å få til noe. Hvis det finnes et «dyr» her, er det et snilt ett, et som ønsker det beste for bygda og å bevare de tiltakene som noen faktisk har klart å skape.

Powered by Labrador CMS