Ikke riv Ålentorget og tro at bygda er en by

KAN BLI NYTT ÅLENTORG: Coop Oppdal og Holtålen kommune har presentert denne illustrasjonen som et mulig alternativ for Coop Extra-butikk i et nytt Ålentorget.

 

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er nykommer i Ålen og tenker å flytte hit permanent som pensjonist. Slik sett er jeg kanskje ikke den rette til å mene så mye. Men, og det er stort men. Jeg har bodd i Trondheim i snart seksti år, og etter mitt syn bygges byen i stykker av leilighetskomplekser overalt. Det går i betong og glass samme hvor en snur og vender seg.

Trondheim er ikke særlig trivelig lenger. Bykjernen er i stor grad hyblifisert, og det er kafeer, frisører og klesbutikker overalt. Og snart ingen parkeringsplasser. Kanskje litt sært å sammenlikne med utviklingen i Ålen sentrum, men noe av det som er viktigst ikke å miste, er særpreget og egenarten.

Store mastodonter i betong og glass er ikke etter mitt syn egnet i Ålen. Hvorfor ikke la det estetiske og organiske få være? Oppdal har ikke dette særpreget lenger. Med sine store hyttebyer, Biltema og skiferhotell. Vi skal vokte oss vel for brå endringer, for det er en grunn til at folk trives i bygda. Det er en grunn til at folk ikke flytter herfra og til byen.

Det rurale er ikke bare viktig for mange. Jeg tror det er helt essensielt. Ålen er et koselig sted med nærhet og varme. Ikke riv det ned og tro at dette er en by. For min del er det derfor jeg kjøpte hus her.

Å bygge i bymessig stil er sikkert mer økonomisk og enklere. Faren er at det vil bli som å rive sjela ut av det som finnes. Bygg trivelig, ikke billig!

Powered by Labrador CMS