– Hadde det ikke vært bedre å rive den gamle Coop-bygningen?

RIKTIG PLAN?: Innleggsforfatteren peker på riving og nybygging av dagens Coop-bygg som et alternativ til å gjøre tilsvarende tiltak med Ålentorget. Illustrasjonen viser en mulig løsning for nye Ålentorget med Coop Extra-butikk, presentert av Holtålen kommune og Coop Oppdal nylig.

Click to add subtitle

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvordan skal det se ut i Ålen sentrum i framtida?

I min gode, gamle hjembygd Ålen har forslaget om å rive Ålentorget og erstatte det med en murstein av en Extra-butikk vakt reaksjoner. Det gamle samvirkelaget, i dag Coop Marked, ble nylig pusset opp, men prisene på varene er skyhøye – noe som fører til handelslekkasje mot Røros. For å stanse lekkasjen, ønsker Coop å innføre et annet konsept, Extra, som er annerledes organisert og muliggjør lavere priser. For å realisere Extra, må det, så vidt jeg skjønner, oppføres et bygg som gjør det lett og raskt å flytte varer ut og inn.

Ålentorget ble bygd for 35 år siden og rehabilitert etter storflommen som raserte viktige deler av sentrum i 2011. I dag huser torget en fin blomsterbutikk, en populær kafé/restaurant, et lovprist og hypermoderne bibliotek (åpnet i 2021), menighetskontor, nærradiostudio, frisørsalong, bankkontor og husflidsbutikk. Ålentorget er det sosiale hjertet i bygda, sammen med samfunnshuset som i dag er en topp moderne flerbrukshall, Hovet.

Jeg synes det er problematisk å rive et godt fungerende senterbygg som det allerede er brukt mye penger på å sette i stand etter storflommen i 2011. Mye av kostnadene der ble nok dekket av forsikringer, men pengene kommer uansett fra noen og vi vet alle hvem. Ikke minst er det brukt mange kommunale penger på det splitter nye biblioteket.

Ifølge planene som Holtålen kommune og Coop Oppdal nylig presenterte, skal et nytt Extra-bygg kunne stå ferdig i løpet av 10–12 måneder. (Erfaringer tilsier at vi glatt kan plusse på noen måneder.) Planene går også ut på at det skal bygges nytt bibliotek i andre etasje, dit også restaurant Kaffekråa skal flyttes. Det siste er etter min mening en dårlig idé: Å plassere virksomheter som dette i en andreetasje gjør dem mye mindre tilgjengelige – det hjelper ikke at man frister med uteservering på en «veranda». Gjester vil sitte på bakkeplan og se på livet. Hvor de andre butikkene og kontorene i dagens Ålentorg skal gjøre av seg, har jeg ikke fått med meg.

Jeg tror ingen, heller ikke jeg, ønsker å være motstander av at det gjøres endringer i ei lita bygd. Vi skal ikke være redd for forandring. Og at det trengs en ny dagligvarebutikk som kan holde et rimeligere prisnivå enn Coop Marked gjør i dag, er det ingen tvil om. Her har flinke folk arbeidet lenge og vel, men er det anbefalte forslaget deres det mest fornuftige?

INNLEGGSFORFATTER: Einar Gjærevold

Noen minner om at da dagens Coop Marked åpnet som Ålen samvirkelag i 1966, ble det kalt «Norges styggeste bygning». Underteksten er vel at vi ikke må gjenta feilen. Men dette stemmer ikke. Tvert imot, det er en misforståelse. Avisene skrøt faktisk bygget opp i skyene og kalte det «hypermoderne» da samvirkelaget ble innviet. Adresseavisen utnevnte det til det fineste butikkbygget mellom Trondheim og Røros! Ikke lenge etter åpninga ble det tatt et foto av butikken og de nærmeste omgivelsene. Bildet ble til et postkort, og på 1990-tallet kåret NRK Nitimen det til «Norges styggeste postkort». Selve bygningen har ikke fått noen karakter, så vidt jeg vet. Den er da heller ikke verken styggere eller penere enn tilsvarende modernistiske bygninger fra samme periode. Selv synes jeg den nye finishen på eksteriøret gjør den pen, den skulle bare hatt vinduer på langsida.

For egen del synes jeg det virker som en nå vil bygge en mastodont av en Extra-butikk, mye større enn dagens samvirkelag. Vil den passe inn i Ålen sentrum? Den er i alle fall akkurat like kjønnsløs, klumpete og anonym som alle andre Extra-butikker, og skåret over samme lest. Når vi så vet at den eksisterende Coop-bygningen skal beholdes og bli en egen Byggmix-butikk, stusser jeg: Hvor stor innflytelse skal Coop egentlig ha i Ålen sentrum? De vil dominere sentrum fullstendig, med to svære butikkbygg.

Utbyggerne er opptatt av å fortelle oss at forventet levealder for Ålentorget er 40–50 år, og derfor snart rivingsmodent uansett fordi det har blitt 35 år gammelt. Samtidig vil de la den eksisterende samvirkelagsbygningen som har stått i 58 år, bli stående. Den er riktignok bygd av betong, men må i alle fall rehabiliteres fordi den har store slitasjeskader og flomskader. En ombygging til Byggmix-butikk og utleiearealer vil formodentlig også koste betydelige beløp – og vil de små næringsdriverne i Ålen ha råd til å betale det Coop skal ha i husleie?

Hadde det ikke vært bedre å rive den gamle Coop-bygningen? Så kunne man bygd Extra på tomta i stedet, inklusive en egen fløy til den populære Byggmix-filialen? I rive- og byggetida kan sikkert Coop Prix i Haltdalen overta varehandelen – det er ikke mer enn to mil dit og den ligger i samme kommune – og kanskje lar det seg gjøre å etablere et provisorisk utsalg (à la dagens søndagsåpne Brustad-buer) i de gamle butikklokalene til Eggen? I E-verksbygningen, der biblioteket lå, kan Byggmix få plass til det nødvendigste i en overgangsfase – supplert med et teltbygg som kan romme lager for trelast og annet.

Store, anonyme forretningsklosser preger og utsletter identiteten til mange småsteder i Norge. Det er ikke vakkert. Uansett hva det blir til med Ålentorget, savner jeg en plan for en estetisk utforming av sentrumsmiljøet i den fine fjellbygda jeg fortsatt kaller «mi».

 

Powered by Labrador CMS