Selvskudd fra Helseplattformen
KRITISK: Per Morten Hoff er kritisk til helseplattformen. Arkivfoto: Marit Langseth
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Leder i Helseplattformen Siri Berg, skriver leserinnlegg i Fjell-Ljom hvor hun forsøker å berolige oss om økonomien i Helseplattformen.
Det er direkte sjokkerende at Helseplattformen tilsynelatende benekter de funn som Riksrevisjonen gjorde i fjor. En slik benektelse bør få alle røde lys til å blinke. Riksrevisjonen gav innføringen av Helseplattformen den alvorligste kritikken de kan gi. Helseplattformen har til nå kostet 7 milliarder kroner per juli 2025.
Riksrevisjonen skriver i sin rapport: «Den alvorligste kritikken bruker vi kun når vi finner alvorlige svakheter og mangler, som kan få alvorlige konsekvenser for samfunnet og enkeltmennesker.»
Riksrevisjonen
I slutten av oktober 2024 var dette fakta ifølge Riksrevisjonen:
Totale kostnader: Minst 6,7 milliarder kroner.
Opprinnelig kostnadsramme: 4,1 milliarder kroner.
Årlige driftskostnader: 800 millioner kroner.
Innføringen har kostet mer enn forventet, og de årlige driftskostnadene er høyere enn opprinnelig beregnet.
Helseforetakene frykter at de økte kostnadene vil få konsekvenser for pasientbehandling og investeringer.
Fiasko
Nå ser det enda verre ut, etter at det brukt store summer på å lage en fastlegemodul, som fastlegene ikke vil ha, og som nå er satt på pause. Rett og slett fordi løsningen ikke er bra nok.
Det oppsiktsvekkende er at Siri Berg i sitt innlegg påstår at regninga ikke blir høyere. Det er skattebetalernes penger hun leker med. I Helse Midt ser vi allerede konsekvensene. Mindre penger medfører dårligere helsetjenester. Ventetiden øker. Nåløyet for å komme inn til en legespesialist er skjerpet. Alvorlige diagnoser blir ikke oppdaget. Vi blir straffet for å bo i en region hvor prestisje og inkompetanse har fått råde.
Full fest
Siri Berg, aviser at det har vært noen konsulentfest. Riksrevisjonen slo i fjor fast at konsulentregninga var på 1.4 milliarder kroner. Bare i Trondheim har ett enkelt konsulentselskap fram til nå fakturert over en milliard kroner. Jeg har vært svært nær på denne bransjen i 28 år. Dette kan ikke kalles annet enn en gedigen pengefest. Dette til tross for at det i anskaffelsen stod at man skulle velge en ferdig utviklet løsning. Man spurte etter en Mercedes, men fikk en rusten Lada, som i tillegg måtte gjennom omfattende reparasjoner. Konsulentfesten vil fortsette så lenge Helseplattformen er i drift. Årsak; programmeringsspråket MUMPS ble utviklet i 1966. Det er håpløst gammeldags og tungvint. Retter man en feil et sted, popper det opp en ny feil et annet sted. Vi snakker om teknologisk steinalder.
Lek med skattepenger
Budskapet fra Helseplattformens leder er at økonomien er under kontroll. Det lyder nesten som Ski-VM, som skulle gå med minimum 20 millioner i overskudd, og endte opp med 37 millioner i underskudd. Lutfattige Røros kommune har endog forpliktet seg til å avsette ressurser for utvikling av Helseplattformen. Siri Berg kaller prosjektet for offentlig-offentlig samarbeid, og en investering i digital infrastruktur for regionen. En dårligere og dyrere investering skal man lete lenge etter. Offentlig-offentlig i denne sammenheng er lek med skattepengene våre og hvor pasientene er skjøre brikker.