Sigrun Selboe er fast spaltist i Det gode liv i Fjell-Ljom. Foto: Marit Langseth
Istid
Sigrun Selboe skriver om istid, høst, vinter og ved i ukas Det gode liv.
Under siste istid var området der huset mitt står dekket av is som på det meste var omtrent en kilometer tjukk. Det er vanskelig å forestille seg en verden dekket av is, der jeg nå klipper gress, høster solbær og mater småfuglene. Men slik var det, det har forskere slått fast. Jeg har tenkt mye på dette i det siste. At det jeg ser på som det mest stabile i livet, nemlig naturen rundt meg – åser og fjell, elver, sjøer og myrer, steinur og frodige dalbunner – ble til for ikke så veldig lenge siden, i det store bildet.
Det er ikke mer enn omtrent 9000 år siden isen smeltet, men det tok kanskje 3000 år til før det dukket opp mennesker her. De var jegere og sankere, og det er mange av oss fremdeles.
Nå er vi midt i det som er årets høydepunkt for mange av dagens jegere og sankere. Jaktsesongen er i gang, sopp- og bærsesongen er på hell, men det er fortsatt mulig å fylle fryseren med tyttebær. Vi trenger ikke viltkjøtt eller blåbærsyltetøy for å overleve vinteren, men det er ikke lenge siden vi var avhengig av naturen for å klare oss. Det er ganske artig å se hvor ulikt menneskene har utviklet seg. Jeg har litt av sankergenet, men ingenting av jegergenet. I familien er min er det mange jegere. Og så kjenner jeg noen som er veldig opptatt av å sanke. Noen går etter både molte, blåbær, tyttebær, krekling og sopp. Det er fint det altså, men virker litt stressende, spør du meg.
Digital
1 måned
120,-
KJØP
Digital
3 måneder
450,-
KJØP
Komplett
1 år
1500,-
KJØP