Litteraturfest Røros:

Moddis forbudte sanger

STORSTUGGU: Lørdag 16. september spiller Moddi sine forbudte sanger i Storstuggu under Litteraturfest Røros.

For ni år siden skulle artisten Moddi spille en konsert i Israel.

Publisert

Under oppladningen til konserten fikk han kvaler: Hva om opptredenen ble oppfattet som støtte til Israels okkupasjon av Palestina? Eller hva om han avlyste: Ville han ikke da gjøre kunsten til et redskap for politikk? Finnes det noe slikt som ren og nøytral kunst som alle kan samles om, eller vil den alltid være innvevd i politiske og ideologiske valg?

Moddi endte med å avlyse konserten, men ikke før han hadde kommet på sporet av en lignende samvittighetskonflikt enda noen år tilbake i tid. 

Tidlig på 80-tallet skulle den norske visesangeren Birgitte Grimstad spille en serie konserter i Israel. Med seg på reisen hadde hun en tekst av Richard Burgess om Eli Geva, en israelsk offiser som nektet å lyde ordre under beleiringen av Beirut i 1982. Grimstad følte seg presset til ikke å framføre sangen under turneen, og hun spilte den heller ikke etter hjemkomsten til Norge. Moddi satte nå ny melodi til teksten, og bestemte seg for å spille den inn. I arbeidet med sangen om Eli Geva, begynte han å lete etter andre slike sanger som var blitt fortiet eller fornektet av politiske, religiøse eller ideologiske grunner. Resultatet ble albumet Unsongs (2016). 

I boka «Forbudte sanger: Ti historier – fem kontinenter» som kom året etter, forteller Moddi historien om sangen «Eli Geva» og de andre sangene på Unsongs i bokform. Boka er lettlest og engasjerende, og bringer leseren land som Chile, Vietnam og Libanon i løpet av få sider. Hele tiden ligger brennbare spørsmål og ulmer mellom linjene. Kunstnere har blitt drept for å sette ord og toner til politiske frigjøringskamper. I en tid der mye musikk omgir seg med tykke lag av ironi og pakker det eventuelle budskapet inn i ugjennomtrengelige metaforer, er det befriende å lese hvor direkte og kompromissløs musikken også kan være. For en som også kjenner noe til hvordan sang har båret religiøse vekkelsesbevegelser, er det mange interessante paralleller å notere seg. 

Lørdag 16. september spiller Moddi sine forbudte sanger i Storstuggu under Litteraturfest Røros. Før konserten skal jeg få samtale med ham om boka og om sangene. Du rekker å lese boka før denne kvelden, du også. Som forlaget Aschehoug skriver i sin presentasjon av boka: Den «inneholder sterke historier du ikke helt trodde kunne eksistere i virkeligheten».

Ønsker du tonefølge til lesingen, finner du Unsongs-albumet på Spotify.

Powered by Labrador CMS