NY I KJERKGATA: Linnea Andrae er ny i gata, men er allerede godt tatt imot. Her på trappa til den nye butikken.Ingrid Hemming
Håndverksjokolade med lokal forankring, små sittegrupper og produksjon i samme lokale. Det er planen når svenske Linnea Andrae åpner «Røros Chocolate» i Kjerkegata.
Linnea Andrae fant Røros ved en tilfeldighet da hun lette etter lokaler på nett. Etter flere besøk bestemte hun seg. Her vil hun bo og starte bedrift:
– Jeg har alltid likt miljøet i Norge, og Røros virket som en veldig bra plass. Det er så mye lokal mat her, forteller hun til Fjell-Ljom i podkasten hvor hun forteller om prosessen med å komme til Røros.
Butikken i Kjerkgata skal være mer enn et utsalg. Andrae produserer sjokoladen selv i lokalet, med vekt på råvarer, teknikk og smaker som spiller på lag med regionen. Hun planlegger et bredt sortiment med sjokoladeplater, konfekt og små bakverk, samt noen få sitteplasser for kakao og kaffe.
Godt tatt imot
– Alle i gata er kjempehyggelige. Folk smiler og heier på meg når jeg hilser på, og mottakelsen har vært veldig positiv, sier hun.
Målet er åpning 1. desember, men datoen avhenger av levering av kjølemontere og innkjøring av kjøkkenet.
Andrae driver satsinga sammen med mora, som tar unna pakking, kundene i kassen og servering når produksjonen er i gang. På sikt kan det bli aktuelt å ansette flere, men først vil Andrae starte nøkternt og bygge stein på stein.
Annonse
Samarbeid sentralt
Lokale samarbeid blir en bærebjelke for den nye butikken i gata. Andrae har allerede vært på besøk hos Rørosmeieriet og vurderer smaker med lokale råvarer som multer, blåbær og tyttebær. Hun legger vekt på etiske leverandører for kakaoen, sporbarhet og naturlige farger i konfekten hun lager.
– Jeg vil helst ikke bruke kunstige farger. Jeg maler pralinene med naturlige pigmenter fra frukt og grønnsaker, så får råvaren tale for seg selv, forteller hun videre.
Røros sine mange sesonger er en del av forretningsmodellen. Hverdager skal møtes med «hverdagssjokolade» og små bakverk, mens høytider og arrangementer som Rørosmartnan, Femundløpet og Elden gir rom for spesialprodukter og større volum.
I tillegg vurderer hun også å selge utvalgte varer gjennom andre lokale utsalgssteder.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Annonse
STARTET TIDLIG: Linnea Andrae startet tidlig som gründer i Sverige. Nå er det Røros som står for tur.Ingrid Hemming
Forkjærlighet for mørk sjokolade
Faglig er Andrae opptatt av hele reisen fra sjokoladebønne til ferdig produkt i butikken. Valg av kakaotype etter ønsket smak, langsom maling for glatt tekstur, og presis temperaturstyring når sjokoladen tempereres, er trinn som gir henne full kontroll over hvordan smaken ender opp.
– Det gir rom for lekenhet i smak og konsistens, som når en praline kombinerer en syrlig bærkompott med kremet ganache og sprø bunn. Personlig har jeg en forkjærlighet for mørk sjokolade med høy andel kakao, og klassikeren mørk sjokolade med et lite dryss havsalt, sier hun.
Hun kom tidlig i gang som gründer i Sverige, men nå er det Røros som gjelder.
– Jeg føler at jeg er her for å bli. Jo mer jeg er her, jo mer trives jeg, sier hun.
Åpningsdatoen kunngjøres i butikkvinduet og i sosiale medier så snart alt er på plass. Fram til det går dagene med til montering, testproduksjon og finpuss av lokalet, og til å bli enda bedre kjent med sin nye hjemby.