Minneord:

Tone Rygg (1971-2024)

TONE RYGG: Den tidligere museumsdirektøren for Rørosmuseet gikk bort etter lengre tids sykdom.
Publisert Sist oppdatert

Det var med stor sorg vi mottok budskapet om at vår gode kollega, Tone, sovnet inn etter lengre tids sykdom. Det er ikke til å forstå at Tone med sitt driv, vilje og engasjement er borte – så altfor tidlig i en alder av 52 år.

Tone hadde et stort hjerte, for familien sin, for sine venner, for sine medarbeidere og alle oss som hadde gleden av å være kolleger i Museene i Sør-Trøndelag med Rørosmuseet som sentralt museum.

Tones hjerte hadde også plass til mye annet – hun levde for museenes betydning gjennom et langt museumsliv, og da med det aller største hjertet for Rørosmuseet. Musikkinteressen, og spesielt folkemusikken, hadde hun med seg hjemmefra fra oppveksten på Voss. Hun gledet seg over at hun fikk med seg landskapskappleiken sommeren 2023. Tone fikk utrettet mye og har satt varige spor – ikke minst på Røros der hun slo seg ned i 2000 og stiftet familie.

Engasjement, tydelighet, klokskap og omsorg er stikkord som karakteriserer Tone. Hennes sosiale engasjement viste seg tidlig – også i hovedfagsoppgaven hennes i historie fra 1997: «Vanarta og kriminelle vergerådsbarn i Bergen 1901 – 1913».

Rørosmuseet hadde glede av hennes egenskaper og innsats helt fra hun ble ansatt som formidlingsleder ved museet i 2000. Hennes kompetanse ble brukt i mange roller, som prosjektleder og som avdelingsleder for både formidlingsavdelingen og kulturhistorisk avdeling. Hun var en naturlig stedfortreder for daværende direktør i mange år. Da museumsdirektørstillingen ble utlyst i 2022 var hun et naturlig valg blant flere gode søkere.

Hun har en stor del av æren for Rørosmuseets posisjon – ikke bare lokalt på Røros, men også nasjonalt. Museets ansvar for formidling av Verdensarvoppdraget for Røros bergstad og circumferensen ga henne også internasjonal kontakt. Hun var en flott formidler av det sammensatte oppdraget Rørosmuseet har – ikke minst overfor ulike organer sentralt som flere departement og Riksantikvaren.

Hun har en stor aksje i mange utstillinger ved museet, men var også bevisst på å dokumentere kunnskapen skriftlig gjennom en rekke publikasjoner. Rørosmuseets egen publikasjon Fjell-Folk/Vaerien Almetjh holder høyt nivå.

Systerspel, en utstilling om spelkvinner fra 1700 tallet til i dag, som nå vises ved Rørosmuseet, står som et solid minnesmerke over Tone sitt engasjement både for folkemusikken, kvinnehistorien og museets sammensatte formidlingsansvar.

For oss kolleger etterlater Tone et stort tomrom – hennes stå på evne også i siste års sykdomsperiode, viste hennes enorme styrke. Hun har i mange år hatt et sterkt engasjement for å få til en permanent sør-samisk utstilling der hun har lagt et godt fundament – det er vårt ansvar å få dette realisert.

Tone – du vil savnes – din stemme er forstummet, men sitter i oss – som en påminning om viktigheten av å bry seg om samfunnet og hverandre – og som en livslang forsvarer av museenes betydning.

Takk for at du var den du var og for ditt engasjement!

Powered by Labrador CMS