DELEGAT: Hanne Mari Kjærem Hindklev representerte norske digitale helsetjenester på Internett Governance Forum 2025.Privat
Hva har Presidenten av Mauritius, en prins fra kontinentet Afrika og en Rørosing til felles? De er alle opptatt av at alle mennesker skal ha lik tilgang til riktig informasjon, av demokrati og sikkerhet.
Norge var forrige uke vertskap for Internett Governance Forum 2025 (IGF 2025). Det er en internasjonal årlig konferanse som flyttes fra år til år. IGF 2025 er FNs ledende møteplass for framtidas internett, ifølge Digdir.
Rundt 8.000 mennesker fra 160 land var samlet på Lillestrøm og IGF 2025, blant dem rørosingen Hanne Mari Kjærem Hindklev. Hun ble spurt om å være representant for digitale helsetjenester i Norge, og ante vel ikke helt på forhånd hva det innebar.
Stort
– IGF 2025 er verdens største møteplass for diskusjoner om premissene for framtidas internett og global digital utvikling, forklarer Kjærem Hindklev.
Hun innså at hun var en del av noe stort da hun kom til Lillestrøm og oppdaget gjerder, sluser og bevæpna vakter.
– På vei inn ble jeg sikkerhetskontrollert tre ganger. To ganger ble passet mitt sjekka, og håndbagasje og all elektronikk ble gjennomlyst før jeg fikk komme inn, sier hun.
Hun innrømmer at hun var litt urolig for å delta på et slikt arrangement i forkant, men innså fort at jeg knapt kunne vært på et sikrere sted.
Annonse
Demokrati og informasjon
Kjærem Hindklev opplevde at det var som å komme inn i en annen verden.
– Det var utrolig mange mennesker, fra hele verden, alle med ett felles mål: hvordan skal vi sikre at teknologi og utvikling er til det beste for demokrati og menneskene, sier hun.
Hun forteller om at ett av flere tema handlet om hvordan redaktørstyrte media er truet av sosiale media, noe som gjør at styresmakter og nyhetsmedier kan miste troverdighet.
– Spørsmålet om hvordan man kan sikre at alle får riktig informasjon i en verden av algoritmer? Jo, bevissthet, refererer hun fra én av flere samtaler under IGF 2025.
Annonse
Opplevelsene
Kjærem Hindklev var sammen med to kolleger fra Norsk Helsenett på IGF 2025, og det var mange som gjerne ville slå av en prat med dem mens de var der.
– Spesielt mannen fra Bangladesh som var ekstra opptatt av kvinners rettigheter gjorde inntrykk. Og han fra Brasil som var mest opptatt av skillet imellom privat og offentlig helsesektor i sitt hjemland. Han ville vite hvordan kunne bidra til å sikre like mulighet til tjenester for alle. Likevel var det ingenting som målte seg med Delegasjonen med stor D, sier Kjærem Hindklev.
En større delegasjon nærmet seg nemlig standen fra Norsk Helsenett, og en meget rakrygget mann stakk fram hånda.
– Gawkowski, Deputy Prime Minister of Poland, presenterte han seg som. Hakk i hæl stakk en dame fram hånda, hun var minst like rakrygget.
– I am the ambassador of Poland.
Hun innrømmer at det var en spesiell opplevelse å håndhilse på disse to, og stå igjen etterpå med visittkortet til visestatsministeren i Polen i hånda.
– De var svært opptatt av polske innbyggere i Norge og nysgjerrige på norsk helsesektor, på teknologi og utveksling av helsedata mellom landene, forklarer Kjærem Hindklev.
Samhold og rettigheter
IGF 2025 kunne også by på debatter, workshops og møteplasser.
Privat
– Det var fint å se at det er så mange mennesker som brenner for like rettigheter, oppleve at man står sammen, at man er interessert i, og vil det beste, for menneskeheten, mener Kjærem Hindklev.
Selv de dårlige nyhetene gjorde det godt for henne å få under IGF 2025.
– Det var fint å oppleve at noen tør å si høyt at demokratiet og likebehandlingsprinsippet er mer truet enn noen gang. Det er faktisk bedre å vite enn å ikke vite, mener hun.
Inntrykk
Det som gjorde aller mest inntrykk på Kjærem Hindklev var likevel amerikaneren som sto på åpningsdebatten og fortalte om hvordan de har det i USA for øyeblikket. Om hvordan de ukritisk bruker kunstig intelligens og hva denne bruken gjør med oss.
– Han fortalte om hvordan amerikanerne lar markedskreftene styre utviklinga av teknologi, og særlig kunstig intelligens, i stedet for at dette utvikles i henhold til et lovverk som beskytter menneskene, forteller hun.
Hun ble direkte rørt da amerikaneren under åpninga kom med honnør til alle offentlige ansatte i hele verden, da han sa: «For those of you working in the public sector, when you probably could go make a big salary somewhere else – thank you for fighting the good fight!»
– Og det er det vi skal gjøre, vi skal fortsette kampen for det gode, gjentar Kjærem Hindklev bestemt.
INTERNASJONALT: Bakerst i lokalet satt tolker som sørget for at alle kunne sørge forstå det som ble sagt. – Jeg tror du kunne velge blant alle verdensspråkene, faktisk, forteller Kjærem Hindklev.Privat