– Det er nødvendig å øke sykehjemskapasiteten

VIL ØKE: Nasjonalforeningen for folkehelsen Trøndelag vil blant annet øke sykehjemskapasiteten, skriver de i dette leserinnlegget.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er den eneste landsdekkende pasient- og brukerorganisasjonen for personer med demens og deres pårørende. Uke etter uke, år etter år sørger våre frivillige i helselag og demensforeninger for målrettede aktiviteter og tilbud til denne målgruppa. Vi er stolt over at våre frivillige gir av sin tid for å gjøre hverdagen bedre for andre. Vi gjør en forskjell i bygd og by.

 I år er det valg og det blir spennende å se hvordan det nye Stortinget settes sammen. Nasjonalforeningen Trøndelag har store forventninger til dem som velges inn på «Trønderbenken». Demens rammer ikke bare enkeltpersoner, men hele familier og lokalsamfunn. Over 10 000 personer i Trøndelag har i dag en demensdiagnose. Vi vet at antallet øker raskt, og det er forventet en dobling innen 2050. Det er derfor NÅ demensomsorgen må styrkes slik at vi kan møte morgendagens utfordringer.

Bo lengre hjemme er et mantra fra politikere

Daglig leder Frode Moe.

Vi er i utgangspunktet enig i intensjonen, og med tilrettelegging og god teknologi er dette mulig for mange. Derimot vil det for mange av dem som har demens ikke være et alternativ å bo hjemme etter hvert som sykdommen utvikler seg og omsorgsbehovet øker. Det vil heller ikke være mulig av hensyn til deres pårørende, som allerede tøyer strikken langt. I tillegg øker antallet aleneboende hjemmeboende med demens. Antallet sykehjemsplasser har stått på stedet hvil i over 20 år. Vi mener det er nødvendig å øke sykehjemskapasiteten parallelt med en satsing på alternative boformer for mennesker med demens.

Opptrappingsplan hjemmebasert demensomsorg

Halvparten av landets kommuner er ikke forberedt på den forventede økninga i antallet personer med demens. Det viser en undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Nasjonalforeningen for folkehelsen i 2024. Hele 86 prosent av kommunene oppgir at de er avhengige av økt innsats fra pårørende for å kunne gi gode tjenester til personer med demens. Like mange sier de er avhengige av mer hjelp fra frivillige. Vi mottar meldinger fra hele Trøndelag om kutt i viktige tjenester som demenskoordinator, hukommelsesteam og aktivitetstilbud for personer med demens. Vi er svært bekymret for denne utviklinga, og forutsetter en kraftfull satsing når demensplan 2030 legges fram.

 Viktige elementer i demensplan 2030 må eksempelvis være:

  • Øremerkede midler for å styrke hukommelsesteam-/demenskoordinatorfunksjonen i kommunene
  • Faste team i hjemmetjenesten
  • Bedre aktivitets- og avlastningstilbud
  • Økt kompetanse om demens i tjenestene
  • Økt fokus på yngre personer med demens og aleneboende
  • Gode avlastningsordninger til pårørende

Alle andre pasientorganisasjoner får driftsstøtte fra staten

Gjennom mange år har vi kontaktet myndighetene om at også vi bør få driftsstøtte, som alle andre pasientorganisasjoner. Nå er tida overmoden for dette! Det er et krav i forskrift om at det må være et flertall av personer med funksjonsnedsettelse og deres pårørende både i styrende organer og i medlemsmassen. Vi prøver selvfølgelig så langt det går å inkludere personer med demens, og vi har eksempelvis et brukerpanel som har en viktig stemme. Men at et flertall av våre styremedlemmer må ha Alzheimer eller en annen demensdiagnose for å få støtte er urimelig.

 Statstilskuddet til tros- og livssynssamfunn (utenom Den norske kirke) er eksempelvis 1554 kroner per medlem (2025). Driftsmidler til de politiske partier, sentrale organisasjoner hadde i år en ramme på kr 389.558.813 (en økning på 68 millioner siden 2023), og som nevnt får alle andre pasientorganisasjoner driftsstøtte. Vi synes det et er flott at staten bidrar til viktig arbeid, men nå er det på tide at staten gjør et unntak fra forskriften for Nasjonalforeningen for folkehelsen, slik at også vi får tilsvarende driftsstøtte som andre pasientorganisasjoner, eller at staten øremerker et tilsvarende tilskudd til oss som andre pasientorganisasjoner får. Da kan vi sammen skape enda mer god folkehelse.

 

Nasjonalforeningen for folkehelsen Trøndelag

v/ Unni M. Solhaug (fylkesleder), Frode Mo (daglig leder) og helsepolitisk utvalg

Powered by Labrador CMS