Nye navn på fylker 6
Språkspaltist Inge Hånes har kommet fram til Oslo i serien om fylkesnavn.
Dette blir sluttspurten i serien om nye fylkesnavn, og nå har vi kommet til Oslo. Byen het Christiania amt fra 1842 (da den ble fylke) til 1877; Kristiania fra da til 1919; deretter kalt fylke; og så med nytt navn, Oslo, fra og med 1. januar 1925.
Betydningen av navnet har vært omstridt. I Store norske leksikon står det at Oslo i norrøn tid ble skrevet Áslo. Etter 1350 ble formen Óslo dominerende. Førsteleddet «ås-» er betegnelsen på en førkristen gud, og sisteleddet «-lo» beskriver en engslette med vann. Dette blir ‘gudesletta’. Gudesletta er «eneste språklig akseptable tolkning», ifølge språkprofessor Tom Schmidt. Førsteleddet har dog vært tolket på flere måter, som ‘os’ (elvemunning) og ‘ås’ (høydedrag).
En alternativ forklaring er Alnelva, som tidligere også ble kalt Loelva. Det skyldes Peder Claussøn Friis, som mente at Oslo betydde Loelvas os. Alnelvas førsteledd kommer antagelig av det norrøne «ǫln», som betyr ‘alen’, eller egentlig ‘albue’. Utledet herfra blir det ‘buktninger’. Men kunne virkelig Alnelva bli til Loelva på folkemunne, kun basert på Friis’ tolkning, eller var han inne på noe? Friis er forresten verdt noen ord. Ifølge Store norske leksikon var han en norsk geistlig og humanist bosatt i Agder. Han ble født i Egersund i 1545 og levde til 1614. Hans mest kjente verk er oversettelsen av Snorre Sturlassons «Heimskringla».
Digital
1 måned
120,-
KJØP
Digital
3 måneder
450,-
KJØP
Komplett
1 år
1500,-
KJØP