Fjell-Ljom bruker KI til å oppsummere saksdokumentene. En redaksjonell medarbeider går deretter gjennom og kvalitetssikrer innholdet.
Dispensasjonssøknad for tiltak på seterstue, Meiåvegen 326 (GID 176/4)
Det er søkt om dispensasjon for å gjennomføre flere byggetiltak på en eksisterende seterstue beliggende i Øyungen landskapsvernområde. Tiltakene omfatter drenering, oppjekking og ny fundamentering, isolering av tak og yttervegger, nytt torvtak, nytt inngangsparti (ark), ny stående ytterkledning og montering av skorstein i anneks. Mønehøyden heves med 40 centimeter.
Eiendommen ligger i LNF-område og innenfor verneområdet, og tiltakene krever derfor dispensasjon. Nasjonalparkstyret har gitt dispensasjon med flere vilkår knyttet til visuell tilpasning, bruk av naturstein, bevaring av uttrykk og forutsetninger for skorstein i anneks.
Kommunen vurderer at tiltaket ikke vil påvirke natur, miljø, friluftsliv eller kulturmiljø i vesentlig grad. Det legges vekt på at bygget holdes i hevd og fortsatt kan brukes, og at fordelene er større enn ulempene.
Dispensasjon anbefales gitt etter plan- og bygningslovens § 19–2.
Søknad om dispensasjon – Utvidelse av grustak på Finnsådalen – GID 300/1
Holtålen kommune innstiller på å innvilge dispensasjon for utvidelse av et grustak i Finnsådalen for vedlikehold av setervegen Vårhus–Øyungen. Formålet er å sikre lokal grustilgang på grunn av dårlig bru over Hesja og miljøhensyn. Dispensasjonen gis med vilkår: 10 meters kantsone mot bekken Litjfinnsåa, fortløpende revegetering, melding til statsforvalteren ved drift og krav om igangsettingstillatelse.
Søknaden er godt dokumentert med landskapsanalyse og driftsplan. Flere faginstanser, inkludert Statsforvalteren, NVE og fylkeskommunen, har frarådet tiltaket grunnet inngrep i vernet landskap og bekymring for naturverdier. Villreinutvalget mener derimot at tiltaket ikke påvirker villrein negativt.
Klage fra nabo førte til at statsforvalteren opphevet tidligere vedtak grunnet manglende utredning. Kommunen vurderer at fordeler som lokal tilgang og samfunnsnytte overstiger ulempene, forutsatt at kravene overholdes. Langsiktig drift må vurderes i en planprosess. Tiltaket anses midlertidig og skal gjennomføres med strenge miljø- og revegeteringstiltak.
Oppgradering av veg og kulvert Bakkavegen – GID 4010/32
Bane NOR har søkt om etttrinns byggetillatelse og dispensasjon fra kommuneplanens arealdel i Holtålen for å erstatte en kulvert og oppgradere Bakkavegen der den krysser Rørosbanen.
Prosjektet skal bedre sikkerhet og tilgjengelighet for utryknings- og landbrukskjøretøy. Eksisterende kulvert er for smal, og ny løsning innebærer større kulvert, nye atkomstveger og en traktoravkjørsel, samt støttemur og flomsikring av bekk. Tiltaket berører cirka 2,3 daa dyrket mark, og omdisponering er godkjent etter jordloven med krav om matjordplan.
Statsforvalteren fraråder dispensasjon uten slike vilkår, mens kommunen mener fordelene for sikkerhet og samfunnsnytte veier tyngre enn ulempene. Trøndelag fylkeskommune minner om meldeplikt ved funn av kulturminner og krav i vannforskriften.
Kommunen innvilger dispensasjon og byggesøknad med vilkår om matjordplan, ansvarserklæringer og overholdelse av kulturminneloven. Tiltaket anses ikke å gi vesentlig negativ innvirkning på landbruk, natur eller friluftsliv.
Søknad om opprettelse av to arealfester – GID 300/1 – dispensasjon fra arealformål i KPA
Holtålen kommune har behandlet søknad fra Statskog SF om å bytte bruksformål på to setervoller – Langsåvollen og Båttjønnvollen – i Hesjedal statsallmenning. Søknaden innebærer at Langsåvollen endrer formål fra bruksrettsseter til fritidsfeste, mens Båttjønnvollen går motsatt veg, og blir ny seter for et aktivt gårdsbruk.
Endringa fordrer dispensasjon fra kommuneplanens LNFR-formål, da fritidsformål ikke er tillatt i slike områder. Kommunen vurderer imidlertid at samlet LNFR-bruk ikke svekkes, og at fordelene veier tyngre enn ulempene.
Nasjonalparkstyret og kommunens landbruksavdeling har ingen innvendinger, men understreker at seterrett må sikres for driftsenheten. Kommunen innvilger derfor dispensasjon og gir tillatelse til opprettelse av to arealfester i tråd med søknaden. Samtidig pågår retting av matrikkelkart for eiendommene 125/3 og 126/5. Det understrekes at tiltaket ikke krever konsekvensutredning etter naturmangfoldloven og ikke medfører vesentlige miljøpåvirkninger. Vedtaket baseres på plan- og bygningsloven §§ 19-2, 20–1 og 26–1.
Søknad om dispensasjon fra reguleringsplan for Hessdalskjølen hytteområde – tilleggsareal til hyttetomt
Eier av hyttetomt GID 112/14 søkte Holtålen kommune om dispensasjon fra reguleringsplanen for Hessdalskjølen hytteområde for å tildele 1680 m² fra LNFR-område som tilleggsareal til hyttetomta.
Formålet var å sikre eierskap til arealer som allerede brukes til atkomst, parkering, lek og installasjoner som septiktank. Kommunen avslo søknaden med henvisning til at total tomtestørrelse på ca. 3150 m² ville avvike vesentlig fra regulert praksis og kunne danne uheldig presedens. Sektormyndighetene frarådet også dispensasjon.
Kommunen innvilget imidlertid en subsidiær søknad om fradeling av et begrenset areal på cirka 480 m² mellom hytta og fylkesvegen. Dette arealet er allerede i bruk til veg og parkering, og utvidelsen bringer tomta til ca. 1950 m², innenfor etablert variasjon i området.
Dispensasjonen ble vurdert å ikke skape presedens, og vilkårene ble ansett oppfylt. Fradelinga krever i tillegg tillatelse etter jordloven før den kan gjennomføres.
Fradeling av skogteig fra GID 4/1 i Holtålen kommune
Holtålen kommune har mottatt søknad om fradeling av en skogteig på ca. 7,5 dekar fra eiendommen GID 4/1 i Ålen. Teigen ønskes solgt til eier av naboeiendommen GID 5/2 (Granan), som planlegger å etablere veg over arealet for å sikre bilatkomst til sitt landbruksbruk. Dette er viktig for at de skal kunne bosette seg på eiendommen.
Teigen ligger i LNFR-område, og fradelinga innebærer ikke endret arealformål. Kommunen vurderer derfor at tiltaket ikke krever dispensasjon etter plan- og bygningsloven, men må behandles etter jordloven. Bygging av veg krever separat søknad.
Saken oversendes nå landbruksmyndighetene for vurdering av deling etter jordloven. Søknaden inkluderer e-post med begrunnelse, kart som viser teigen og planlagt vegtrase, samt rekvisisjonsskjema for oppmåling og matrikkelføring.
Kommunen anser at behandlinga etter jordloven kan fortsette parallelt med at søker gjennomfører påkrevd nabovarsling for videre behandling etter plan- og bygningsloven.
Fradeling av 1,3 daa produktivt skogsareal fra driftsenheten Haugen GID 234/1 Holtålen kommune
Brede Hoel har søkt om fradeling av 1,3 dekar produktiv skog fra driftsenheten Haugen GID 234/1 i Holtålen kommune. Teigen, Kløftvollen, ønskes solgt til Statskog SF for innlemmelse i Haltdal søndre statsallmenning (GID 304/1). Arealet er ubebygd og ligger isolert, cirka fire kilometer fra driftssenteret, og vurderes som lite hensiktsmessig å drive videre.
Statskog har store skogressurser i området og ønsker å kjøpe teigen for å sikre atkomst til skogen samt allmennhetens tilgang til Haltdalen fjellstyres utleiebu. Kløftvollen har tidligere vært en setervoll, men bygninger er revet, og eiendomsretten er fastsatt ved dom.
Fradelinga påvirker ikke Haugens rettigheter til bruksrettsseter eller odelsstatus. Kommunen vurderer at fradelinga ikke medfører planendringer eller naturinngrep, og at den styrker ressursforvaltning og friluftsliv i området.
Med hjemmel i jordloven §§ 1 og 12 anbefales fradelinga innvilget, under vilkår om at arealformålet ikke endres og at Statskog står som kjøper.
Påkobling til kommunalt avløp – klagebehandling, spørsmål om tilknytningspunkt
Fire boligeiere i Aunegrenda søkte Holtålen kommune om påkobling til offentlig avløpsnett. Søknaden forutsetter at kommunen utvider hovedledningsnettet over fylkesveg 6548.
Kommunen viste til tidligere vedtak (sak 2018/1241) hvor det er fastsatt at grensesnittet mellom offentlig og privat avløpsnett er ved eksisterende hovedledning. Søkerne må dermed selv bekoste bygging, drift og vedlikehold fram til tilknytningspunktet.
Klager hevdet kommunen har feiltolket vedtakene fra 2021 (sak 14/21 og 18/21), som åpner for at vegkryssinger kan defineres som hovedledning. Kommunedirektøren mener disse vurderingene kun var del av kartleggingsprosessen, og at utvidelser av hovedledningsnett må initieres og prosjekteres av kommunen, i tråd med kommunens hovedavløpsplan (2020) og kommende helhetsplan fra Norconsult.
Kommunen anser det ikke som aktuelt å åpne for selvinitierte prosjekter, da det vil kunne skape uforutsigbarhet og øke kostnadene i selvkostområdet. Klagen ble dermed ikke tatt til følge.
Godkjenning av hovedavtalen mellom Holtålen Kommune og Coop Oppdal SA om nytt ÅlenTorg med Extrabutikk
Holtålen kommune har inngått en hovedavtale med Coop Oppdal SA om bygging av nytt ÅlenTorg med Extra-butikk. Kommunestyret vedtok å øke investeringsramma med 300.000 kroner og oppta et tilleggslån på 4,05 millioner kroner for forskuttering av merverdiavgift, som kommunen får refundert over 10 år.
Hele det eksisterende Ålentorg skal rives, og det nye bygget oppføres i to etasjer, der Coop eier første etasje og kommunen eier andre. Midlertidige lokaler er etablert for dagens leietakere. Coop Oppdal er byggherre, og kommunen betaler 8 millioner kroner for sin andel, i tillegg til rivingskostnader og merverdiavgift. Holtålen mener de oppnår bedre økonomisk forutsigbarhet, reduserte driftskostnader og styrket sentrumsutvikling. Prosjektet skal bidra til bolyst og redusert handelslekkasje gjennom etablering av lavprisbutikk. God dialog med Coop og juridiske avklaringer har vært sentrale. Avtalen krever fortsatt avklaring rundt oppgjørsdetaljer før endelig signering.
For informasjon om kontrakten mellom Holtålen kommune og Coop Oppdal om nytt Ålentorg, og «utfordringsnotatet» fra kommunedirektøren se de relaterte sakene under.