Fast ansatte slutter:
– Lønna er for dårlig

LØNNA ER VIKTIG: – Flere sykepleiere har sluttet i kommunen på grunn av dårlige lønnsbetingelser, sier Li Söderhielm.

Parallelt med at Røros kommune bruker mange millioner på bemanningsbyrå, får fast ansatte beskjed om at de ikke kan forhandle lønn på individuell basis. Dette har ført til at flere sykepleiere har sluttet i jobben.

Publisert Sist oppdatert

– Det siste året har tre sykepleiere sluttet i kommunen på grunn av lønn. Vi har eksempel på at de går opp 50 000 kroner i lønn i den nye jobben uten å forhandle. Det sier hovedtillitsvalgt Li Söderhielm i Norsk Sykepleierforbund til Fjell-Ljom. 

– Lønn er viktig

– Lønna betyr mye for oss, spesielt etter den siste tiden med høy inflasjon, sier hun.

Det er andre sykepleiere som har sagt opp også, men Söderhielm sier at NSF ikke er informert, siden de ikke er medlemmer.

– Personlige forhandlinger utenom planlagte lønnforhandlinger rokker fort ved hele lønnssystemet til kommunen, så det må vi dessverre si nei til. Det gjør at man får nye krav fra andre som igjen vil kreve det samme, sier kommunen i sitt svar til ansatte som ønsker å forhandle individuell lønn.

Pengene kan brukes bedre

Norsk Sykepleierforbund har fått kommunikasjonsselskapet BCW til å kartlegge kommunenes bruk av vikartjenester i mange år. I 2022 brukte Røros kommune over 5,3 millioner kroner på vikarer. Dette er en økning på 4,2 millioner fra året før. Så langt i år ligger det an til å bli over ti millioner kroner. NSF mener at disse pengene kan brukes på en klokere måte.

– Man får bedre helsetjenester ved å beholde de som er erfarne og som har høy kompetanse. Slik situasjonen er nå mister vi de i stedet, sier Söderhielm.

På slutten av januar var det seks ledige stillinger i kommunen, og dette var kun på de to sykehjemmene. Kommunen er opptatt av å ha gode helsetjenester. Men det får man ikke med vikarbyråer, sier Söderhielm. 

– Det blir en mangel på kontinuitet som er essensiell for å få til gode tjenester. Samtidig undres vi over at kommunen ikke har råd til å forhandle lønn individuelt med oss, men at de på samme tid bruker flere millioner på vikarbyråer, sier hun.

Uheldige konsekvenser

Røros kommune har tatt grep  med hensyn til rekruttering, og har flere insentiver som lokker nye sykepleiere til kommunen. En uheldig konsekvens er at eksisterende ansatte får lavere lønn enn de som er helt ferske i jobben.

– Dette gjør at det er enda vanskeligere å beholde dem med mest erfaring. For de får ikke mulighet til å forhandle individuell lønn, men må vente til neste kollektive forhandling, sier Söderhielm.

Sykepleiere som er misfornøyde i jobben kan med letthet få seg jobb andre steder. Begynner de hos et vikarbyrå, kan de fort doble lønnen. De som har sluttet i kommunen har heller ikke blitt takket av på en god måte, opplever Söderhielm.

– De opplever ikke at ledere høyere opp i systemet ser dem og takker, eller spør hva som skal til for at de skal fortsette i kommunen. Det føles sårt for mange som har lagt ned stor innsats over mange år, sier hun.

Les også: 

Powered by Labrador CMS