Flere lokale produsenter på Norsk spekematfestival:
– Du trenger ikke kjøpe serranoskinke
ANDRE ÅRET: Dette blir andre året Rørosmat og Heidi Sandnes stiller på Norsk spekematfestival. Til venstre Valon Salihu, medeier og daglig leder i Tynset Events AS, som driver Norsk spekematfestival. Til høyre Terje Hylen, styreleder og medeier i Tynset Event AS.
Foto: Morten Haugseggen
Rørosmat stiller for andre året med lokale produsenter på Norsk spekematfestival. Kvaliteten på produktene blir beskrevet som «suveren».
– Den norske kvaliteten på mat har blitt helt suveren etter
hvert, og kvaliteten på spekemat fra regionen er høy. Det har med både beite og
dyrevelferden vi har oppi her å gjøre. Godt dyrehold blir god mat. Du trenger
ikke kjøpe serranoskinke når vi har skinke på Tynset, sier daglig leder i
Rørosmat, Heidi Sandnes, og ler.
Fra hovedrett til dessert
Norsk spekematfestival er privateid av Tynset Events og arrangeres
på Tynset mot slutten av juni. Rørosmat stiller med fem produsenter i år.
– Stensaas Reinsdyrslakteri har med spekekjøtt og
spekepølser, Kalsa gårdsbakeri kommer med bakst, desserten har Galåvolden gård
med, Fjellurt har krydder som passer til all mulig mat og Eggen gårdsysteri har
med prisvinnende oster. Så vi blir godt representert, både med hovedrett og
dessert, vil jeg påstå, sier Sandnes.
– Hvor viktig er kjøtt og spekemat for Rørosmat som
helhet?
– Det er en viktig del av vår totale portefølje, og det er
det vi snakker om når vi skal inn i et marked. At vi har hele rekka fra
hovedrett til dessert. Så kjøttprodukter er veldig viktige for oss.
Flere er enig med Sandnes, spesielt når hun sier at
kvaliteten på spekemat fra rørosregionen er høy. Tronfjellskinka, som
produseres på Tynset, ble kåret til Norges beste i 2020, og samme tittel har
havnet på Tynset tre år tidligere.
Rørosregionen best på spekemat
Men det er ikke bare Tynset som er godt egnet for produksjon
av spekemat.
– Hvor godt egnet er rørosregionen for å lage
spekemat?
– Vi har et tørt og fint klima, og vi har ren kjøttproduksjon,
så rørosregionen er helt perfekt for produksjon av spekemat. Dessuten er
spekemat tradisjonsmat i vårt distrikt, det er det ingen tvil om. Spekemat, og
skjørost og rømme, det er liksom sommermaten, er det ikke, spør Sandnes retorisk.
Men selv om spekemat har lange tradisjoner og nærmest er selve definisjonen på sommermat her i regionen, er det nok til å fylle en hel festival?
– Du, sier Terje Hylen, daglig leder i Norsk
spekematfestival, alvorlig og peker.
– Spekemat er ikke bare skinke. Omtrent all mat kan spekes.
Samtidig har spekemat lange tradisjoner i Norge. Du kan lage én, to eller tre
festivaler om spekemat, fortsetter han.
I tillegg innrømmer han at de har utvidet festivalen med annet innhold, som flere typer produsenter, annet næringsliv og mange kjente artister.
– Alle fra null til 100 år kommer på festivalen, det er nok
av aktiviteter for alle. Det er noe for barn, vi har masse mat og det blir fest
på kvelden, sier Hylen.