Ber næringslivet komme dem i møte:

– Jula blir vanskelig for mange i år også

SNART JUL: Linn-Kristin Bukkvoll i organisasjonen En hjelpende hånd i Fjellregionen, minner om at jula nærmer seg. – Vi håper at de som behøver hjelp søker i god tid, og at de som kan bistå med hjelp tar kontakt så fort de har anledning, sier hun.

Styremedlem i En Hjelpende hånd i Fjellregionen, Linn-Kristin Bukkvoll, minner om at det snart er jul og at det antagelig blir minst like mange som behøver hjelp i år som i fjor.

Publisert

– Vi trenger å få dette opp og fram, slik at folk ser det og kan søke - eller gi - i god tid før jul, sier Bukkvoll. 

Hun starter jobben med å kontakte lokalt næringsliv og synes det hadde vært fint om noen tok kontakt «andre veien» også.  

– Mange eposter forsvinner i spam-filter og blir avglemt i innbokser. Med å være ute i god tid håper vi å nå mange, sier hun.

Gi uoppfordret

Dermed er oppfordringen på bordet. Ta kontakt med Linn-Kristin Bukkvoll hos En hjelpende hånd i Fjellregionen (media@ehhf.no) så slipper hun å kontakte alle.

– Jeg har mange bedrifter jeg skal kontakte, både lokalt, men også nasjonale kjeder og grossister, så det er fint om noen kan ta kontakt med oss også, sier Bukkvoll.

Hun pirker litt i selvfølelsen vår og minner om at det kan hende det føles bedre å gi noe uoppfordret, enn etter at noen har bedt om at du gjør det.

Søk i tide

Samtidig gjelder det å få gitt beskjed til de som behøver mat til jul om at de må søke i god tid.

– Det er flest barnefamilier som behøver hjelp fremdeles, men det er samtidig en økning av enslige. Spesielt uføre og minstepensjonister ser ut til å plages av økte matpriser og renteøkninger, sier styreleder i En hjelpende hånd i Fjellregionen (Ehhf), Hege Merete Ydse Enget.

Bukkvoll peker på at de fleste som får hjelp fra organisasjonen får hjelp til mat, men Ehhf ønsker ikke å organisere middag eller selskap i forbindelse med jul eller andre anledninger.

– Vi vil hjelpe folk der de ønsker å være, enten det er hjemme eller hos familien, så overlater vi til andre å arrangere slikt, sier Bukkvoll.

Ikke for alle

Bukkvoll er tydelig på at de egentlig ikke har noen begrensinger på hvem som kan få hjelp fra organisasjonen. Likevel viser det seg at noen får problemer, men hun er usikker på hvorfor.

– Vi skal være en slags siste mulighet, så alle som får hjelp fra oss har allerede vært i kontakt med NAV og andre som kan gjøre hverdagen letter på kort og lang sikt, sier Bukkvoll.

Hun peker deretter på at noen flyktninger er redde for å gå til NAV fordi de er redde for å få avslag på oppholdstillatelsen sin.

UDI skriver på sine hjemmesider dette om saken: 
Hvis du er mellom 18 og 67 år og skal søke om permanent oppholdstillatelse, må du ha hatt egen inntekt de siste 12 månedene. Du kan ikke ha mottatt økonomisk sosialhjelp i løpet av de siste 12 månedene.

Dermed kan det hende Ehhf enkelte ganger må utvise en større grad av skjønn enn de ellers gjør.

Gave-trær

– Det blir gave-trær flere steder i regionen i år også. Der leveres det inn ønsker fra «våre» familier og enslige. Ønskene henges opp på lapper i et juletre, slik at de som har lyst kan bidra med en gave til noen som behøver det og gi akkurat det de ønsker seg, forklarer Bukkvoll.

– Noen kaller disse trærne derfor også for hjerte-trær eller ønske-trær. På Røros vil det bli plassert ut et på det nye biblioteket og et på Domus før jul.

Hun legger til at det også vil bli satt fram handlevogner i noen dagligvarebutikker, slik at den som vil kan legge ned noe mat til de som behøver det.

Powered by Labrador CMS