Et siste farvel med Peder Angel Langen Lundquist:

– Så vondt at det nesten ikke går an å si det

GRØNT: Røros kirke var lyssatt i favorittfargen til Peder Angel Langen Lundquist under bisettelsen 1. mars 2024.

Peder Angel Langen Lundquist ble bisatt fra Røros kirke fredag 1. mars.

Publisert Sist oppdatert

Røros kirke var lyssatt i grønt da Peder Angel Langen Lundquist ble bisatt fra Røros kirke fredag 1. mars. Kista var også grønn, og mange av de til stede hadde kledd seg i grønt for å hedre ham med hans favorittfarge.

Peder Angel Langen Lundquist ble 19 år gammel. Han var kjent for sin sangstemme, sin musikalske interesse og for flere roller i Elden. 15 år gammel kom han til tredje semifinale i Norske Talenter på TV. Han var elev på musikklinja ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset.

Egenkomponert orgelstykke

Foreldrene til Peder Angel Langen Lundquist har vært åpne om at sønnen valgte å ta sitt eget liv 13. februar. Tidligere denne uka ble kista kjørt med kortesje fra Tynset til familiens hjem på Glåmos og videre til kapellet på Røros. Svært mange mennesker viste sin medfølelse ved å tenne lys langs ruta.

Familien er innforstått med at Fjell-Ljom omtaler bisettelsen.

Bisettelsen startet med et orgelstykke som var komponert av Peder Angel Langen Lundquist og fortsatte med mange musikalske innslag under bisettelsen. 

– I Peder Angels ånd oppfordrer vi til applaus i dag, hver gang noen har sunget, innledet sokneprest Harald Hauge med.

Trenger du noen å snakke med?

  • Ved akutt fare for selvmord, ring 113 umiddelbart. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123
  • sidetmedord.no
  • Kirkens SOS: 224 00 040

Harald Hauges minnetale

Hauge startet med å si at han for første gang valgte å bryte den liturgiske tradisjonen med å bruke lilla i begravelse og iførte seg grønn messehagel under minnetalen han holdt.

– Vi vet at Peder Angel er død. Det er så vondt at det nesten ikke går an å si det, sa Hauge.

Hauge tok deretter de frammøtte på en reise gjennom livet til Peder Angel Langen Lundquist. Fra han ble født i Trondheim til den siste tida.

Tidlig i livet ble han interessert i musikk, blant annet gjennom danseskole. På kulturskolen på Melhus fikk han prøve seg på teater.

Tida på Røros

Peder Angel Langen Lundquist ble beskrevet som en omsorgsfull storebror som aldri mistet interessen for Kaptein Sabeltann. Familien flytta til Røros i 2014. Her ble han med i kulturskolen og Bergstaden Teaterlag.

Han medvirket i Elden som kaptein Mentzonius i 2022 og 2023 og skulle også spille samme karakter i år.

Peder Angel begynte på musikklinja på videregående på Tynset høsten 2020, og han var også innom musikklinja på Ringerike folkehøgskole.

Hauge fortalte at Peder Angel Langen Lundquist hadde flere gode venner.

– Peder Angel forsto seg selv som bifil, og kunne leke med ulike uttrykk innenfor klesstil og kultur. Han var annerledes, på godt og vondt. Den siste tida hadde han en kjæreste som han hadde det veldig fint sammen med. Han hadde også en veldig fin gjeng av nære venner og kompiser rundt seg. 

– Opplevde mobbing

Hauge sa også at selv om Peder Angel Langen Lundquist fikk venner og kompiser, opplevde han mobbing på skolene både på Hølonda, på Røros og på Tynset.

– Musikklassen på Tynset siste året var et veldig godt sted å være, men det var ikke alle andre rundt som var like snille alltid. Det er offentlig kjent at Peder Angel tok sitt eget liv. Det har også vært sagt offentlig at han hadde det vondt etter mobbing, og at han til slutt ikke orket mer av motstand og kamp, sa Hauge.

Det var en fullsatt Røros kirke som tok et siste farvel med Peder Angel Langen Lundquist 1. mars 2024.
Peder Angel Langen Lundquists kiste kjøres bort.

Minnefond

Peder Angel Langen Lundquist ble båret ut til tonene fra låten «Game of Life» av Circus Maximus.

Foreldrene har opprettet et minnefond, Peder Angels Minnefond, for unge musikere og skuespillere. Det skal komme andre musikalske talenter til gode. I bisettelsen takket de for bidragene til fondet. Det har i skrivende stund kommet inn rundt 300.000 kroner, ifølge sokneprest Harald Hauge.

– Gjennom fondet lever musikk-ilden som brant i Peder Angel videre. Og den flammen skal vi holde levende, også når alle minnelysene er sluknet og den grønne fargen ikke lenger omgir oss overalt, sa Harald Hauge.

Powered by Labrador CMS