– Om folk tar vare på boksene, så skal jeg ta vare på kua
FARE FOR KYRNE:Gårdbruker Even Erlien har jorder både i Røros og langs Fv 30 og sier det er et gjentakende problem med drikkebokser og annet søppel i fôret.
Ikke bare vokser graset seg høyt og saftig etter hvert som våren skrider fram. Mengden ølbokser og søppel på jordene øker også, og nå ber gårdbruker Even Erlien folk om å skjerpe seg.
Erlien driver med storfe og grasproduksjon blant annet tett på Fv. 30 ved Orvos, og sier til Fjell-Ljom at det er en gjentakende utfordring med ølbokser, tomflasker og søppel på jordene.
– Det må rett og slett være mangel på oppdragelse, konstaterer Erlien, og sier papirsøppel og plast til tross for at det like fullt er forsøpling, i alle fall ikke medfører skader og lidelser for dyr. Det gjør derimot mengden av bokser fra øl, brus og energidrikke som til stadighet roter seg inn i fôret.
Som kniver
– Ølbokser er jo nesten noe av det verste, for når de går gjennom høsteutstyr og kutter, så så blir det oppkutta i bitte små biter, og det blir som å spise barberblader for dyra som får det i seg. Aluminium er heller ikke magnetisk, så vi får det ikke ut av verken rundballer eller kumager ved bruk av magnet slik man ellers kan gjøre med kvast som spiker og ståltrådbiter, fastslår bonden, som prøver å plukke ut så mye som mulig av det han finner. Likevel har han opplevd å måtte avlive kyr som har fått i seg skarpe biter av aluminium fra drikkebokser. Ifølge tall fra Kukontrollen til TINE, dør årlig mer enn 1000 storfe på grunn av skarpe objekter i fôret.
– Om våren så er vi jo ute og plukker opp det vi kan der vi får det på jordene, men det kommer stadig nye tilførsler. Jeg tror det rett og slett kommer fra bilvinduene, av ubehøvlede folk som kaster det ut. Kjører man bil, er man også myndig og bør ha bedre vett og forstand enn å kaste slikt ut vinduet, fastslår han. Gårdbrukeren har også jord på Røros, hvor det også kastes søppel inn på jordene.
Trassalder
– Hvordan folk tenker, skjønner jeg ikke. Det er like håpløst med de som plukker opp hundemøkka i en pose og kaster posen inn på jordet også
Annonse
– Det virker nesten som det er en slags forsinka trassalder som gjør at folk hiver fra seg både søppel, hundeposer og drikkebokser. Så det er en sånn liten henstilling nå, før gresset begynner å gro for fullt, at ikke hiv ting ut på jordene. Det går på dyrevelferden løs, og er helt unødvendig, fastslår Erlien.
En tipser har blant annet meldt om en mengde drikkebokser og annet søppel på avveie ved returpunktet på Småsetran, som blant annet grenser til jordbruksland.
Virksomhetsleder Dag Øyen for tekniske områder sier det dessverre er slik at en del avfall kommer på avveie, også på kommunens returpunkter.
Annonse
Rydder jevnlig
– Det som er rundt våre
returpunkter må vi selvsagt ta ansvar for. Vi har rutiner for å rydde rundt
disse punktene, og har nettopp hatt en runde på Øverhagaen også. Vi jobber med
å utvikle renovasjon, og det med inngjerding er også noe vi vil komme til å
gjøre en del plasser for å unngå spredning. Vi jobber også med oppretting av
flere returpunkt for å dekke behovet til innbyggere i bedre grad, sier Øyen, og legger til at konteinere for usortert avfall nylig er fjernet.
– Slike har vi
ikke lov til å ha stående, da det etter avfallsforskriften er krav til at
avfall skal sorteres etter de gjeldende fraksjoner. Ølbokser er da naturlig nok
under glass og metall og har verken noe i naturen eller restavfallet å gjøre, fastslår Øyen, og sier herreløst avfall langs veier er en utfordring, først og fremst med holdningene til dem som slenger det fra seg, slik at det blir med vær og vind.
– I denne sammenhenger mener jeg alle bør ta et
samfunnsansvar. Jeg er opplyst om at fylkeskommunen kommer til å legge ned
betydelig med arbeid i sommer for rydding langs fylkesveier, påpeker han.
LIGGER IGJEN: Også bak Småsetran returpunkt, som grenser til et jordbruksområde, ligger det igjen mengder av drikkebokser og annen søppel.Trond Haugan