Tonje Smestu og Morten Urdshals i Aunegrenda benytter løsninga fra Monil:

– Vi venta på en konkurrent

GLAD FOR MONIL: Tonje Smestu er strålende fornøyd med hvordan klavene fra Monil fungerer hos dem. – Vi er glade for at vi venta til det ble konkurranse på markedet, sier Smestu.

– Vi hadde lyst til å prøve virtuelle gjerder på besetninga vår, men ville ha konkurrerende produkter å sammenlikne først. I dag er vi glade for at vi venta, hevder Tonje Smestu i Aunegrenda.

Publisert Sist oppdatert

Hun og samboer Morten Urdshals bor i barndomshjemmet til Tonje i Aunegrenda, og driver med aberdeen angus og til kjøttproduksjon.

Venta 

– Vi var nysgjerrige på virtuelle gjerder, og hadde kikka lenge på løsninga fra Nofence, som også er en norsk løsning, sier Smestu.

De valgte å vente fordi de ikke helt likte klavenes utforming.

– De så tunge og ubekvemme ut, og vi savna muligheten til å henge på vanlig lydbjelle slik at folk kan høre hvor dyra er, før de møtes ute i marka, påpeker Smestu.

I dag er de glade for at de venta, for de mener at klavene fra Monil er lettere og bedre for dyra å bære – og det er mulig å henge på lydbjeller.

Løsninga

Løsninga fra Monil som Smestu og Urdshals landa på gir mange muligheter. Blant annet kan gjerder flyttes fra mobiltelefonen ved behov, enten på grunn av fôrtilgang eller fordi de skal samles eller sankes.

– Vi har alltid hatt dyr som selv kommer hjem på høsten, så selve sankinga behøver vi ikke tenke på. Likevel er vi veldig glade for at vi valgte ei løsning som gir oss muligheten til å flytte gjerder på en lettvint måte gjennom sesongen, påpeker Smestu.

Hun brukte blant annet denne muligheten da det var jaktprøve i samme terrenget som dyra hennes gikk.

ABERDEEN ANGUS: Besteninga består av 45 kviger og kyr av rasen aberdeen angus. Denne gjengen er vant med hund da gårdshunden Nila ofte er med i fjøset.

– Vi flytta gjerder i god tid, så kyr, jegere og hunder aldri møttes. Dermed ble prøven gjennomført uten sure miner og vanskelige situasjoner, sier Smestu.

Kontroll

En annen ting hun er glad for er det faktum at alle dyra vises på mobilen, at hun når som helst kan åpne appen på telefonen og se hvor dyra er til enhver tid.

– Vi er ute hos flokken flere ganger i uka gjennom hele beitesesongen. Dyra har tilgang på store områder, og vi rir på islandshestene våre når vi er på tilsyn i marka. Likevel er det fint å se hvor dyra er, så vi slipper å lete etter nåla i høystakken uti der, påpeker hun.

En annen fin funksjon med denne oversikten er at hun kan dele informasjonen med andre, slik at de trygt kan gå på søndagstur med familie og hund uten å være redde for å møte en flokk kyr.

– Dette er i utgangspunktet snille dyr, men de har meget sterkt flokkinstinkt og vil passe på kalvene sine, derfor er spesielt hunder «upopulære» i nærheten av flokken, sier hun.

MYE DYR: På småbruket til Tonje Smestu og Morten Urdshals er det mange dyr, de aller fleste er sprell levende.

Sikkerhet

Systemet Smestu og Urdshals har landa på, og som styres fra mobilen, har enda en funksjon Tonje er glad for.

– Hvis et dyr mot formodning krysser ei grense får vi varsel om det på mobilen. Det samme skjer hvis et dyr blir liggende for lenge i ro. Det vil si, vi har heldigvis aldri opplevd noe av det, men funksjonene finnes, hevder Smestu.

Hun påpeker at det kun er kviger og kyr som har klave, kalvene går uten.

– Disse dyra har som sagt et sterkt flokkinstinkt, så kalvene forlater aldri mora si. Finner vi mor finner vi også kalven, hevder Smestu.

Service

Dyra i Aunegrenda har gått med klavene fra Monil i én sommer. Da høsten kom ble de bedt om å sende alle klavene inn til Monil.

– De skal oppgraderes, og får etterpå fem års garanti, fram til nå har den vært på to år. Jeg vet ikke hva de skal gjøre med dem, verken teknologisk eller fysisk, men det må jo bli bedre siden de utvider garantien, sier Smestu håpefullt.

SANDALSESONG: Tonje Smestu har en litt egen definisjon på sandalsesong, men hun kom fram til fjøset - det er det viktigste.

 

Powered by Labrador CMS