Ta vare på bygda deres – riv Ålentorget

SENTRUM: Ålen sentrum. Her kan det snart skje store endringer med Ålentorget.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er ikke ålbygg, men jakter og fisker og har «brukt» Ålen i mange år, trives og klarer å se bygda utenfra og være litt objektiv.

Selv om snøen har forsvunnet, vises nå sporene etter bygdedyret. Dyret har våknet fra dvalen og går rundt i bygda, løfter nasen mot vinden, det lukter endring. Da er det godt å se at Coop-sjefen brer sine vinger over sine ansatte og forteller at dyret har valgt feil bytte.

Coop Oppdal skulle aldri ha valgt Ålentorget som ny lokasjon for sin satsing i Ålen. For å drive best business burde de kjøre over brua og bygge ett bygg på ett plan med gode parkeringsmuligheter og med ubemannet bensinstasjon med minimum fem ladestasjoner for elbil i samme område. Kanskje med et tilbygg som kunne huse en kafé slik at det gikk an både å handle og ta en kaffekopp imens bilen stod på lading.

Tidligere sa man i dagligvare at det var tre ting som gjaldt: Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. I dag ser det ut til at dette har endret seg, fortsatt tre ting: Beliggenhet, pris og pris. Se hva Coop har gjort med ny Coop Extra i Selbu og Soknedalen.

Med en Coop Extra på andre siden av elva, ville dette være oppfylt. Tenk alle som kommer kjørende sørover i sine elbiler som skal til sine mange fritidseiendommer. Blir bare å blinke til høyre og parkere. Det blir det drop-in trafikk og omsetning av.

Men, er det slik fjellbygda Ålen vil ha det, for innbyggerne på kort sikt ville dette være en ok løsning. For kommunen en dårlig løsning. Når sant skal sies, kjenner ikke jeg til regnskapet for Ålentorget, men jeg vil tro at overskuddet her ikke vil bidra stort til finansiering av kommunens framtidige utfordringer blant annet innen helse og omsorgstjenester i en aldrende befolkning.

Tenk, nå er det en mulighet for at en næringsaktør kommer inn og kjøper tomt, river og bygger et nytt moderne bygg rigget for framtiden. Ta risiko med grunnforhold et cetera. Til og med bygge en ekstra etasje for å huse en samlingsplass for bygdas befolkning. Det er toppgevinsten i Lotto. Man vil fortsatt få et sentrum i bygda og et bygg som vil skape trafikk og muligheter for andre aktører, et levende sentrum. Kommunen vil kunne senke sine skuldre og slippe oppgraderinger, vedlikehold og imøtekomme framtidige miljø- og energikrav på et gammelt bygg.

For bygdas innbyggere vil det være en berikelse å få en ny dagligvarebutikk til bygda, ja det blir en ny butikk. Nytt konsept, rikt sortiment og fornuftige priser. Forhåpentligvis med de samme trivelige imøtekommende ansatte som i dagens butikk. I disse dyrtider slipper man da å kjøre til Røros for å gjøre «godkjøp». Ikke minst, tenk miljø, kjøre noen meter istedenfor mange mil. Man vil sikkert fortsatt kjøre seg en tur til flotte Røros, men handelslekkasjen vil bli mindre. En andreetasje med en trivelig samlingsplass hvor verdensproblemer løses, kanskje det viktigste miljøet.

For andre næringsaktører i bygda: Se muligheter. Det er naturlig at de negative tankene kommer, nye lokaler, ny oppstart et cetera. Coop Extra på Støren med aktivitet i andreetasjen, ikke dumt, mye folk/kunder samlet. Ikke minst, hva med dagens Coop-bygg, meget god beliggenhet. Hvor mange biler passerer rett utenfor der på en fredag. Et unikt utstillingsvindu. Vær med å skap et levende sentrum som trekker folk.

Endring vil ofte skape uro, og mange av oss mennesker har en innebygd frykt for endring og en trygghet i dagens situasjon. Her er det viktig at frykten ikke tar overhånd og at usikkerheten skaper stagnasjon. Husk, bygda trenger flere barnevogner på gangstiene og mye trafikk i sjutida på morran.

Kjære Ålbygg: Sjå framover, sørg for at bygdedyret går i dvale, i beste fall bruker energi på å skape samling istedenfor splittelse.

En hilsen fra en mosegrodd dagligvaremann og drop-in kunde, men mener selv fornuften og bondevettet eksisterer.

Stig Hansen

Powered by Labrador CMS