Heia Røros-mangfoldet!

SLÅR TILBAKE: Monica Hägglund Langen har lite til overs for Fjell-Ljoms kritiske blikk på serveringstilbudet på Røros.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Under tittelen «Fjell-Ljom mener» i forrige uke fant avisen det for godt å raljere med lokalt næringsliv, spesielt serveringsbransjen.

Og ja, jeg kaller det raljering, fordi selv om alle bransjer har godt av å få et kritisk søkelys på seg, inneholdt denne «lederen» utelukkende negativ omtale, uten noen form for konstruktivt innhold eller mål.

Med journalistbakgrunn selv er det mye faglig jeg kunne pirket på i forrige ukes leder, for eksempel tittelen med sitatet «–Det er grenser for hvor mye skjørost og rømme selv en rørosing kan presse i seg hver uke». Og språket, blant annet «...et lite eventyr av et arnested for eksotisk lokal mat...».

Nei, siden det ikke var noe konstruktivt eller konkret avisen etterspurte eller la opp til å undersøke, vil jeg heller bruke litt tid på framsnakk. For realiteten er at folk på Røros er fantastisk heldige - både lokalbefolkning, hyttefolk og besøkende - med mulighetene som tilbys på og rundt Røros. Røros kommune er befolkningsmessig likt Tynset og Vadsø.

På Røros kan redaktøren få den ønskede biffsnadderen med chips langt flere steder enn de to andre nevnte stedene, for ikke å snakke om tilbudet ut over biffsnadder.

Men hvor mange steder som tilbyr biffsnadder trenger du, egentlig? Jeg synes styrken i restauranttilbudet på Røros ligger i variasjonen, mangfoldet, kreativiteten, servicenivået og ikke minst råvaretilfanget vi har fra lokale og regionale produsenter. Derfor følger det her skryt og fremsnakk av serveringsbransjen:

  • Bergrosa på Røros hotell: Bugnende julebordsbuffet uten sidestykke, og serverer menyer av høy kvalitet til spesielle anledninger. 
  • Lobbybaren på Røros hotell: Enklere retter, men basert på råvarer av høy kvalitet, og en imøtekommende atmosfære i vinterhagen.
  • Erzscheidergården: Røros' aller beste frokost, for ikke å snakke om den trivelige peisestua med fersk hjemmebakst.
  • Thomasgaarden: Stemningsfullt lokale med deilig hjemmelaget kakao, og tidenes hyggeligste bakgårdsservering.
  • Vertshuset: Leverer alltid kvalitet og stemning, og er en institusjon som også vet å fornye seg og overraske.
  • Freddy's: Et frisk pust med interiør og meny som gir en skikkelig diner-opplevelse av USA-kaliber.
  • Skankebua: Gastropub med live-musikk, og fra kjøkkenet kan du få Anas nydelige klippfisk, som servert i Portugal.
  • Kaffestuggu: Heldigvis et sted på Røros hvor man kan få surpølse! Tilbyr alt fra tradisjonskost til burger.
  • Lysstråle: Kafeen som tar ekstra samfunnsengasjement, og til og med arrangerer storkonsert i Røros kirke.
  • Bakeriet: Allsidigheten selv. Kaffe, påsmurt, deilig bakst, imponerende kaker og middagsretter til fine priser.
  • Galleri Trine: En liten oase med galleri og kafé, og du kan få varmende sodd servert av kunstneren selv.
  • Trygstad: En institusjon på Røros, med rette. Pjalten er enestående, kaken, baksten og pizzaen likeså.
  • Jordbærpikene: «Sjokkerte» som første kjederestaurant, men passer perfekt inn på senteret og har et deilig utvalg.
  • Bari restaurant og pizzeria: Gutta kan å levere en skikkelig pizza! Stedet å ta med vennegjengen til. 
  • Unicare. Uslåelig kombinasjon av bading etterfulgt av frokost med hjemmebakt brød. 
  • Matvogna Mi Tangkh: Det eneste stedet du kan få sushi på Røros, og i tillegg deilige thai-retter.
  • Matvogna Wipaporn Asia-mat: Rause porsjoner av ordentlig thai-mat. Bestill alltid ekstra av de deilige vårrullene.
  • Solheim pensjonat: Retro og holder gjennomført stilen. Vi føler virkelig på følelsen av å komme «hematt åt a besta» her. 
  • Rørosrein-koia: En minnerik og autentisk opplevelse av både mat og samisk kultur. Har du ikke spist her ennå er det på tide.
  • Peder Hiorts mathus: En restaurant som legger godt til rette for barnefamilier. Lune lokaler og lokalhistorie på og i veggene. 
  • 1897 Restaurant. Spennende og kreativ kulinarisk opplevelse og nyeste tilskudd på restaurantfronten. 
  • Hiortpuben: Ypperlig pubmat og sosialt samlingssted, med sju skjermer som viser alt av fotball. 
  • Esso: Skal du ha burger på Røros, er det hit du går. Tirsdager har de ekstra bra pris også.
  • Circle K: «Bensern-mat» er ikke hva det en gang var. Sunt og lettvint på farten, med hyggelig betjening. 
  • Mix Røros: Deilige og kreative milkshakes, donuts, loaded fries - og en friskus på Tiktok!
  • Meieributikken: Ingen på Røros serverer vaffel og softis som smaker like himmelsk som butikken på Rørosmeieriet.
  • Bowlingen: Enkel snacks og bredt tilbud av aktiviteter. Her kan man være en hel helg uten å bli lei. 
  • Våre to restauranter: Grillhuset Røros og Grillhuset Håndverk. Henholdsvis «fine dining» og enklere hverdagsretter.

Men lista trenger ikke stoppe der. Bare litt utenfor Røros har vi: Hummelfjell catering, Trollkroa, Kaffekråa, Stentrøstuggu, Skottgården, Vauldalen, og for ikke å snakke om sesongåpne steder som Kalsa gårdsbakeri, Apotekergården, Rørosvidda og Frøyas hus. Fine folk, viktige arbeidsplasser som skaper ringvirkninger og varierte tilbud innen mat og service. 

Hadde det ikke vært for turistene og hyttefolket hadde Røros hatt knapt en tredel av dagens rundt 30 mattilbydere, hvis vi sammenligner med de to kommunene nærmest oss i folketall. Og det kunne sikkert vært nok for oss rørosinger, det.

Men heldigvis er vi så heldige at vi har store og små arrangementer gjennom hele året, ulike tilbydere av opplevelser og aktiviteter, nisjebutikker som er eventyrlige å komme inn i, gallerier som gir store kunstopplevelser og et sentrum som heldigvis er godt bevart og ivaretar verdensarvstatusen vi er så stolte av. Alt dette gjør Røros verdt å bo i, ha hytte eller besøke for en helg.

Nei, kjære Fjell-Ljom, gi dere med surmuling over biffsnadder (for dere kan faktisk bare gå ut av kontoret og rett over gata for å bestille nettopp biffsnadder til 249,-) og ta turen ut for å oppleve noe av bredden og mangfoldet som vi er så heldige å ha.

Så kan vi ta en ny prat når dere har noe konstruktivt å komme med, for utvikling til det bedre ønsker vi alltids velkommen! 

Powered by Labrador CMS