Farevarsel fra NVE:

Nyt sommerhelga – til uka kommer baksmellen

VILT VASSDRAG: Gaulavassdraget er ikke regulert, noe som betyr at vannføringa nedover Gauldalen kan forandre seg svært mye på kort tid ved store nedbørsmengder. De mange små sideelvene og bekkefarene er også utsatte. Bildet er av Ea-fossen – eller Hyttfossen – ved Eidet rasteplass og tatt sommeren 2023. Til uka kan det bli en ny brå økning vannføringa.

Du bør nyte den værmessig fantastiske september-helga til fulle mens den varer, for ifølge meteorologene blir det langt mindre hyggelig vær til uka.

Publisert

Så ille frykter NVE at det kan bli at de har utstedt gult farevarsel for flom og jordskred for et stort område, fra sørspissen av Vestfold fylke og helt opp til sørlige Trøndelag.

Her i Trøndelag er det Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal som er omfatta av farevarselet.

– Det er fremdeles tidlig, og det er derfor stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men vi ønsker allerede nå å informere om at det gule farevarselet vi har sendt ut i dag kan bli oppjustert til høyere farenivå, sier flomvakt Sjur Kolberg hos NVE i pressemeldinga.

MYE NEDBØR: Et stort geografisk område, inkludert Holtålen, er omfatta av farevarslet om mulig flom og skred som følger av styrtregn til uka.

Ifølge Meteorologisk institutt kan de første små dråpene komme i Røros og Holtålen allerede søndag kveld. Det er imidlertid først mandag ettermiddag at intensiteten vil ta seg opp, og det er herfra til og med tirsdag ettermiddag at de virkelig store nedbørsmengdene forventes å komme.

I skrivende stund forventes det ifølge Yr alt fra håndterlige 18,4 til hele 87,3 millimeter ved værstasjonen i Ålen fra søndag kveld til tirsdag kveld.

– Det har vært en våt sommer og det er mye vann i bakken, og dersom været treffer Østlandet og sørlige deler av Trøndelag, vil det raskt kunne utvikle seg til en alvorlig situasjon, med stor fare for flom og jordskred utsatte plasser. Det vil få konsekvenser for framkommelighet, og føre til ødeleggelser på veg og bebyggelse, skriver NVE.

Direktoratet anmoder folk om å iverksette forebyggende tiltak.

– Vi oppfordrer alle til å benytte helgen til å gjøre forebyggende tiltak. Ta en runde i hagen og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveger fri for grus, søppel, kvist og løv. Flytt hagemøbler og verdisaker vekk fra områder som kan bli oversvømt. Dette gjelder også eiere av campingvogner, bileiere, og bønder som har rundballer liggende på utsatte områder, sier flomvakt Sjur Kolberg.

Powered by Labrador CMS