– Bruken av kunstig intelligens er altfor avslappet
GRÜNDERNE: Rune Steinnes-Westum har tidligere blant annet jobbet i Ren Røros Digital som systemutvikler. Bjørn Marius Narjord driver Intent SEO og har tidligere vært ansatt i blant annet Ren Røros Frontal. Sammen står de bak det lokale KI-selskapet Optimalisert AS.Trond Haugan
To gründere på Røros er i full gang med å utvikle et KI-verktøy som de mener er tryggere å bruke enn tilsvarende utenlandske tjenester. Produktet er straks klart for bruk av lokale bedrifter og offentlige etater.
– Det er en stor grad av bevisstløshet i bruken av
KI, aksepten i samfunnet har blitt foruroligende avslappet med tanke på å bruke KI fullstendig ukritisk.
Det sier Rune Steinnes-Westum, han kaller seg utvikler av yrke og natur. Han har kjøpt seg inn på eiersida i Optimalisert AS, en virksomhet som Bjørn Marius Narjord nylig har startet. Sammen utvikler de lokale KI-tjenester (kunstig intelligens, red.anm.).
– Noe av tanken og ideen med Optimalisert er å bidra til bevisstgjøring og sørge for at når en bedrift eller offentlig etat innfører KI, så gjør de det på en
forsvarlig måte, sier Narjord.
Informasjonen din går til utlandet
De største og mest utbredte KI-tjenestene i dag er amerikanske og kinesiske, som bl.a. Chat GPT og DeepSeek. En utfordring med disse tjenestene er at informasjonen brukerne mater dem med blir lagret i utlandet og kan bli brukt til ny maskinlæring.
– Dersom du benytter en amerikansk KI-tjeneste og du bruker den nok
til at algoritmen synes det du prater om er interessant, vil jeg si at oddsene for at
det blir brukt for å trene språkmotorer videre, er veldig, veldig høye. Du risikerer dermed at du utleverer deg sjøl, medarbeiderne eller bedriften din til en KI-tjeneste som
du anser som trygg.
Optimalisert AS er derfor i full gang med å utvikle en KI-modell som de hevder er tryggere å bruke fordi den lagrer all informasjon lokalt. Den er ikke engang tilkoblet internett. Steinnes-Westum har testet ut den egenutviklede modellen i sitt virke som kommunestyrerepresentant for SV på Røros.
De to gründerne opplyser at de har testet ut en KI-modell i samarbeid med Rørosregionen Næringshage, der næringshagen oppnådde en tidsbesparelse på 80 prosent. – Det gjør at de ansatte kan konsentrere seg om andre oppgaver og få mer ut av arbeidstida si, sier de.Trond Haugan
Annonse
Bruker egen KI-modell som lokalpolitiker
– Som kommunestyrerepresentanter får vi levert et saksframlegg fra kommuneadministrasjonen. Der er det ofte en konklusjon, for det er jo administrasjonens jobb å vekte informasjonen slik at kommunestyrerepresentantene har et fornuftig grunnlag å fatte beslutninger ut ifra, påpeker han.
Steinnes-Westum sier saksframleggene kan være på flere hundre sider, og at en kommunestyrerepresentant ikke alltid bør eller skal være enig med
administrasjonens konklusjon. Lokalpolitikeren må setter seg grundig inn i sakene. Derfor har han utviklet det han kaller et demokratiseringsverktøy.
– Det er et system der jeg kan ta sak for sak. Er det for eksempel en
utbyggingssak, tar jeg saksdokumentene og laster dem inn i KI-modellen. Dette er det eneste den vet noe om, og den har ikke kobling til internett. Så lager jeg personer og ber den vurdere saken ut ifra om en er eksempelvis en kommunedirektør eller en naturverner.
Annonse
– KI tar ikke jobben din
Konklusjonene KI-modellen kommer med kan derfor være ganske ulike.
– Opplever du at dette gir deg et bedre grunnlag for å ta beslutninger på som folkevalgt?
– Absolutt. Jeg så det ganske tydelig da jeg analyserte
budsjettet til kommunen på dialogkonferansen. Det ble plutselig
veldig enkelt å finne alle tallene og se hvor det ligger penger i systemet. Nå gleder jeg meg litt til høsten, når vi får den
store tallmengden. Da skal det bli moro å sitte der og knuse dem ned til brukbare opplysninger.
– Det har vært hevdet at KI vil ta jobbene til folk, hva tenker dere om det?
– Enn så lenge så er det ingen fare for at et menneske skal miste jobben
til KI. Så bra er det ikke. Du er nødt til å ha kompetanse i bruken av KI
for å ha utnyttelse av det. Og det er den kompetansen vi ønsker å gi til
regionen. Folk er viktige for oss. Hvis medarbeidere i en bedrift kan slippe repeterende oppgaver, eller en bedrift kan skape bedre effektivitet, så er det kun bra.
Snart klare for produktlansering
– Optimalisert ble startet i forrige måned, hvor langt unna er dere å utvikle det salgbare produktet?
– Vi er ikke langt unna.
Dette er ikke en hyllevare, her er det snakk om å jobbe med kunden for å finne behovet. Vi vil kunne utvikle 80 prosent, det øvrige vil skje i samarbeid med kunden, opplyser Narjord.
Optimalisert AS vil i første omgang satse på å utvikle produkter til lokale kunder i Røros-regionen, men de ser også både nordover mot kunder i Trondheim og sørover mot Østerdalen og Tynset.