Fire tips om du tenker deg til Øst-Trøndelag

TIPS: Her er noen tips hvis du skal påskehandle i Sverige.

I år lønner det seg å sammenligne nøye for å maksimere besparinga. 

Publisert

Å ta en påsketur til Sverige kan være en hyggelig utflukt i påskeferien, og harryhandel er en påsketradisjon for mange som bor nær svenskegrensa. 

Nordmenn har i årevis valfartet til Systembolaget og svenske matvarebutikker i påskeferien, lokket av sjenerøse åpningstider og lave priser.

For dem som vurderer å handle i Sverige i påsken i år, kan det være lurt å sammenligne priser nøye før man drar. Prisveksten har vært betydelig høyere i Sverige enn i Norge de siste årene, faktisk så stor at man i fjor snakket om motsatt harryhandel – altså at svensker kom til Norge for å handle billigere matvarer.

Prisøkning

Sammenlignet med februar 2023 har prisene på matvarer i Sverige økt med 0,9 prosent, og prisene på alkoholfrie drikker har økt med 3,4 prosent. Totalt har prisene på matvarer og alkoholfrie drikker økt med 1,2 prosent siden februar i fjor. Tradisjonell påskemat som egg har steget med hele 11,6 prosent det siste året ifølge ferske tall fra det svenske statistikkbyrået SCB.

Norge har også hatt prisøkning på mat, men priskrigen på typiske påskevarer har ført til noe lavere priser den siste måneden. Til tross for fallende priser ifra februar til mars var matprisene i Norge fortsatt 6,3 prosent høyere i februar i år enn de var for ett år siden, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Lønner seg

Selv om matvareprisene har skutt i været i Sverige, så lønner det seg fremdeles å kjøpe visse produkter over grensa.

Prisstigninga i Sverige har stagnert en del mot samme periode i fjor, men årets påskefeiring kommer til å bli dyrere. 

Expressen Låneguiden har sammenlignet pris på svenske påskefavoritter i utvalgte butikker, noe som kan gi en liten pekepinn om hvor det lønner seg mest å fylle påskeegget på harrytur i år.

Fire tips for harryhandel 

  1. Hva koster turen? – sjekk bensinpris, eller strømpris om du har elbil. Se på muligheter for å samkjøre eller ta kollektivtrafikk om mulig.
  2. Sammenlign flere matvarekjeder i Sverige – Når du vet hva som er billigere i Sverige så ta en ny runde å sammenlign de svenske prisene hos flere matvarebutikker. Bruk apper som matpriskollen for enklere oversikt.
  3. Velg lokal valuta – Velg svenske kroner som valuta når du betaler med kort i Sverige.
  4. Sjekk åpningstider – selv om svenskene er mer liberale med åpningstider i påsken, så er for eksempel Systembolaget stengt på dager som langfredag og andre påskedag. Sjekk alltid lokale åpningstider dit du skal dra på harryhandel så du ikke risikerer å komme til stengt dør.
Powered by Labrador CMS