Slakter foreslått pressereglement:
– I verste fall er det i strid med Grunnloven og elementære menneskerettigheter
Seniorrådgiver i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.
Heiko Junge
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Førstkommende tirsdag skal administrasjonsutvalget i Holtålen kommune behandle forslag til nytt «Pressereglement» for kommunen.
Problemet er at reglementet i beste fall er uklart når det kommer til spørsmålet om de ansattes ytringsfrihet. I verste fall er det i strid med Grunnloven og elementære menneskerettigheter.
Arne Jensen
Født: 26. juni 1962
Nåværende stilling: Seniorrådgiver i Norsk Redaktørforening
1985-1989: Journalist i Dalane Tidende
1989-1994: Journalist i Sandefjords blad
1994-1995: Nyhetsredaktør i Moss Avis
1995-1999: Organisasjonssekretær i Norsk Presseforbund
1999-2003: Redaktør i Østlands-Posten
2003-2013: Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening
2003-2013: Medlem av Kopinors fordelingsnemnd
2004-2010: Leder av Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg
2013-2022: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening
Holtålen kommune står selvsagt fritt til å bestemme hvem som skal uttale seg offentlig på vegne av kommunen eller de ulike etater. Store deler av både gjeldende reglement og det foreslåtte reglementet handler om det. Det er prinsipielt og juridisk uproblematisk. Utfordringen er punktene om de ansattes adgang til å komme med kritikk av kommunen og egen arbeidsplass. Det er tatt høyde for at ansatte som er tillitsvalgte og/eller politikere kan uttale seg på vegne av dem man representerer, og at den ansatte da må klargjøre nettopp det. Det er selvsagt helt naturlig.
Men når det ellers gjelder de ansattes adgang til å uttale seg, heter det i gjeldende reglement:
«Kritikk som gjelder eget fagområde og egen arbeidsplass skal søkes løst tjenestevei. Kommunens ansatte bør unngå å kommentere forhold på egen arbeidsplass i det offentlige rom.»
I forslaget til nytt reglement er den siste setningen strøket, mens man har lagt til en ny:
«Ledere og ansatte skal opptre lojalt overfor politiske og administrative vedtak. Kritikk som gjelder eget fagområde og egen arbeidsplass skal søkes løst tjenestevei.»
I begge tilfeller er det imidlertid grunn til å spørre om dette er i tråd med den enkelte ansattes ytringsfrihet.
Kommunalt ansatte, som alle andre ansatte i både offentlig og privat sektor, har sin ytringsfrihet i behold også i ansettelsesforholdet. Så kan det være visse begrensninger på hva man fritt kan si, i kraft av å være ansatt eller inneha bestemte stillinger. Det åpenbare for offentlig ansatte er selvsagt lovbestemt taushetsplikt. Den kan det sågar være straffbart å bryte. I tillegg kommer den alminnelige og ulovfestede lojalitetsplikten. Men den har sin klare grense.
Sivilombudet har i flere uttalelser slått fast at så lenge offentlig ansatte ikke bryter med lovbestemt taushetsplikt, så vil man i stor grad stå fritt til å uttale seg på egne vegne, også i form av kritikk mot den etaten man er ansatt i.
I en sak om en ansatt i Mattilsynet skriver for eksempel ombudet dette:
«Det er uomtvistet at en arbeidsgiver selv bestemmer hvem som skal uttale seg på arbeidsgivers vegne, og hva en slik uttalelse skal være. Arbeidsgivers adgang til å regulere eller sanksjonere ansattes private ytringer, også de som direkte gjelder forhold hos egen arbeidsgiver, er derimot begrenset.»
Og videre:
«Offentlige ansatte har altså et vidt spillerom – både i form og innhold – for å gi uttrykk for sin mening offentlig. Hensynet til en opplyst offentlig samtale taler dessuten for at personer som gjennom sitt arbeidsforhold har konkret innsikt i aktuelle saker, særlig i sektorer av stor samfunnsmessig betydning, deltar i samfunnsdebatten.»
I Etiske retningslinjer for statstjenesten understrekes det at «Det er bare ytringer som kan skade virksomhetens saklige og legitime interesser, som vil bryte lojalitetsplikten.»
Holtålen kommune kan enkelt løse dette problemet ved å stryke siste setning i forslaget og erstatte den med en ny, slik at punktet formuleres slik:
«Ledere og ansatte skal opptre lojalt overfor politiske og administrative vedtak. Den enkelte ansatte står fritt til, på egne vegne, å uttale seg om forhold på eget fagområde og egen arbeidsplass, så lenge det skjer innenfor rammene av lovbestemt taushetsplikt og den alminnelige lojalitetsplikten.»