Blir storkar på Smøla og voldsmann på TV:

– Jeg skal gi folk den siste oljen

I ELDEN: Jo Bjørner Haugom har tidligere hatt flere ulike roller i Elden. Her spiller han kølfogden. De siste årene har han tatt på seg flere roller utenfor regionen.

I sommer skal Jo Bjørner Haugom spille roller som både biskop på Smøla og voldsmann i en TV-serie med Linn Skåber. Det betyr imidlertid at andre planer går i vasken.

Publisert

– Det sa seg selv at jeg ikke kunne dra til Spania. Vi har premiere 10. juli, og okseløpene i Pamplona går 6. juli. Da er vi midt i øvinga, så det hadde «skørre» seg fullstendig, sier den muntre skuespilleren og læreren, som tidligere har uttalt at han skal selge huset og dra til Spania for å bli matador.

Mild biskop på Smøla

I stedet for tilværelse som matador, har Haugom valgt å jobbe som skuespiller på Smøla i sommer. Han skal spille biskop i spelet «Fru Guri av Edøy» som omhandler nettopp fru Guri, en sterk kvinne «som med klokskap leder familien gjennom tragedie, lykke, kjærlighet, tvil og tro», som det står i omtalen av stykket. Spelet karakteriseres som «Norges varmeste utespel» og framføres i et spesialbygd uteamfi bare et steinkast fra fjæra på Edøya, som ute i havet, rett vest for Trondheim. Handlinga i stykket er lagt til 1100-tallet, og siden 1990 har uteteateret blitt framført om lag 30 ganger. I år settes det opp i juli.

– Det er Tore Granås som har regien, og vi har kjent hverandre i mange år. Han har blant annet spilt fire år i Elden, og vi har spilt i lag på Bør Børson på Turnéteatret i Trøndelag. Det var han som kontaktet meg for å høre om jeg ville være med i spelet, sier Haugom.

Han takket ja til å spille en ordentlig storkar i stykket – en biskop.

– Etter mitt skjønn skal jeg være en mild biskop. Jeg har allerede avtalt en prat med Harald Hauge for å snakke om middelaldersk kutyme. For å lære om viktige fakter og vendinger, og måter å ordlegge seg på. Det er blant annet mye latin i stykket, og jeg skal gi folk den siste oljen. Da må jeg vite hva jeg skal gjøre, sier Haugom.

TV-serie med Linn Skåber

Til vanlig jobber Haugom som lærer ved Røros skole, men i mai måtte han ta seg to dager fri fra jobben for å delta i TV-innspilling.

– Jeg hadde to innspillingsdager først og feiret så 17. mai i Oslo. Jeg ble headhuntet til en rolle i en TV-serie med Linn Skåber, og det er hun selv som har skrevet meg inn i serien, sier Haugom og legger til at Skåber er en gammel venninne.

Serien heter «Hjerte til hjerte» og har allerede hatt to sesonger på NRK. De nye episodene med Haugom sendes i løpet av høsten.

– I denne serien viser Linn seg fra sin aller, aller verste side, men hun er ikke slik til vanlig, sier Haugom og ler.

– Jeg kan ikke si noe om hvilken rolle jeg spiller, annet enn at jeg skal være en voldsmann som ikke er særlig snill, fortsetter han.

I tillegg til de to rollene som biskop og voldsmann, har han mottatt flere forespørsler om prosjekter i vinter og neste år.

Mardøla og mer Vreeswijk

Tidligere har Haugom spilt i «Spelet om Mardøla», som maskinentreprenøren Kjell fra Rauma.

– Jeg har allerede blitt forespurt om Mardøla neste år, så tilbudene kommer, sier han.

– Med såpass mange oppdrag, hvordan går det med lærerjobben?

– Hverdagene mine er på Røros skole, og det er godt. Som frilanser har det ikke gått uten den jobben, så jeg gleder meg til å fortsette på skolen til høsten.

I tillegg til jobbene som lærer og skuespiller, har Haugom og resten av Copper City Ramblers lykkes bra med satsinga på Vreeswijk-forestillinger.

– Vi er nettopp ferdig med to forestillinger som begge var kjempesuksesser. Vi hadde én rett før påske og én i forbindelse med Røros Folk Festival, der vi måtte steppe inn på kort varsel. Vi hadde to fulle saler og stormende jubel, så vi fikk tenning og lyst til å gjøre noe mer. Dermed blir det flere forestillinger, og det har vi allerede begynt å jobbe med. Endelig dato er ikke satt ennå, men vi satser på at det blir før jul. Denne gangen blir det nye låter fra Vreeswijk-universet, lover Haugom.

Hjertelig velkommen

Men først går turen altså ut på Smøla, for «sommerferie med litt teaterarbeid», som er beskrivelsen han selv bruker.

– Jeg reiser siste helga på juni og blir til midten av juli. Jeg har ikke vært på Smøla siden jeg var ungdommen, men jeg vet det er vakkert der. Nå gleder jeg meg til å treffe folk, prøve meg i en ny rolle, prøve et nytt oppsett og være på en ny plass. De har ordnet med plass å bo, og det er såpass bra med plass at det er rom til flere, så det er bare å komme på besøk, sier Haugom, men legger til at det kan være lurt å ringe på forhånd for å være sikker på at det er plass.

– Da jeg var på Mardøla kom det flere kjentfolk, selv om vegene var stengt. Da regner jeg med at folk kommer seg til Smøla også. Folk er hjertelig velkommen hit, legger han til.

Powered by Labrador CMS