Fjell-Ljom - da! Rive ned eller bygge opp?

KRITISK: Eiliv Grue stiller kritiske spørsmål til saken i Fjell-Ljom om fryktkultur ved Gjøsvika sykehjem. – Slå ring om Gjøsvika sykehjem, stopp spredning av negative rykter, fortell om det som er positivt, skriver Grue i innlegget. Arkivfoto: Marit Langseth
KRITISK: Eiliv Grue stiller kritiske spørsmål til saken i Fjell-Ljom om fryktkultur ved Gjøsvika sykehjem. – Slå ring om Gjøsvika sykehjem, stopp spredning av negative rykter, fortell om det som er positivt, skriver Grue i innlegget. Arkivfoto: Marit Langseth

Var det klokt å skrive om fryktkultur ved Gjøsvika sykehjem? Det er et av spørsmålene Eiliv Grue stiller i et åpent brev til Fjell-Ljom, kommunen og Gjøsvika sykehjem. 

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Åpent brev til avisa Fjell-Ljom, Røros kommune og Gjøsvika sykehjem. 

Den 2.11.23 hadde Fjell-Ljom et oppslag der de skriver om fryktkultur ved Gjøsvika sykehjem, en gammel sak som trekkes fram igjen.

Jeg stiller kritiske spørsmål til hva Fjell-Ljom vil med artikkelen.

    • Var oppslaget nødvendig?
    • Var det klokt?
    • Hvilken konstruktiv og positiv virkning mener avisa at innlegget har?
    • Var innlegget vurdert grundig mot avisas presseetiske ansvar (Redaktørplakaten).

    Er ikke dette en sak som kommunens personalsjef stille, fast og rolig burde gå inn i og rydde opp i, og ikke en sak der pressen nører opp om rykter - og henger ut en institusjon som fortjener oppmuntring, anerkjennelse og støtte?

Min erfaring fra ledelse- og organisasjonsutvikling på nasjonalt plan i norsk skole, er at fokuserer en på problemer og konflikter, så blomstrer de opp som paddehatter. Legger en vekt på å lete etter og oppmuntre til det positive og gode, så skjer det gåtefulle at trivsel, og det gode, konstruktive og positive blomstrer!

Helsesektoren, lege-etat, hjemmebaserte tjenester og sykehjem, (også på Røros), lider sterkt av underbemanning. Det blir bare verre av at problemer forsterkes av oppslag som er negative!

Slik jeg kjenner Gjøsvika sykehjem, spesielt avdeling A, er jeg fylt av stor respekt for den innsats de gjør døgnet rundt ved å gi omsorg, pleie og trygghet - helt inn til døden - til tross for STOR underbemanning, spesielt i helgene.

Jeg utfordrer pårørende til å gi personalet oppmuntring og anerkjennelse for den enorme innsatsen de gjør. Når vi selv ikke makter å ta omsorg for våre egne, burde vi i det minste vise takknemlighet for alle de tunge stunder og løft de må bære for oss!

Min oppfordring er: Slå ring om Gjøsvika sykehjem, stopp spredning av negative rykter, fortell om det som er positivt! Jeg vet at personalet gjerne lytter til og ønsker tilbakemelding om hva som kan gjøres bedre. Men la det komme fram i fortrolige samtaler.

Snart kan det være du og jeg som er pasienter. Da trenger vi personale som er trygge og ikke får dagene revet i stykker av uforstandig kritikk.

Eiliv Grue

Powered by Labrador CMS