Europas sikkerhet er vår sikkerhet og det starter lokalt
Rune Hansén Steinnes (SV)
Morten Haugseggen
Click to add subtitle
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Som vi alle forstår er vår verden mer ustabil og farligere enn den har vært på veldig mange år. Det er så ufattelig mange ting å ta tak i at det føles meningsløst å fokusere på bare én ting, men når det nå ser ut til at vi mister vår «bestevenn» er det på sin plass å komme med en kraftig advarsel.
USA er raskt i ferd med å bli vårt verste mareritt. Norge og Europa har siden andre verdenskrig basert sin sikkerhet på tilstedeværelsen av USA som teknologisk, økonomisk og militær mastodont. Dette har i stor grad vært uproblematisk fordi vi har hatt en felles plattform med USA og vi har delt mange av de samme grunntankene og verdiene. Så skal det sies at USA på sin særegne måte har hatt et sterkt demokrati – selv om det aldri har vært et demokrati slik vi i Norden forstår og kjenner demokratier.
Nå endres USA i retning av ett autoritært regime. Et regime som truer med å gjøre Europa til en konflikt- og interessesfære for Russland med mindre Ukraina og Europa gjør knefall for Trump. Det hele iscenesatt og styrt av en despot som kommer med den ene påstanden mer absurd enn den andre.
Med seg på laget har Trump de mest verdifulle teknologiselskapene i verden (tall fra februar 2025) ; Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet(Google) og Amazon. Alle fikk orkesterplass ved innsettelsen av USAs 47 ende president. Teknologioligarkene fortrengte 250 år med amerikansk historie og sendte tidligere presidenter og andre prominente politikere et godt hakk ned på rangstigen. Det er verdt å merke seg at dette er selskapene som lever av at vi frivillig gir fra oss rettighetene til våre egne data. Med Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp og messenger) som også var representert og X (Musk) så er det åpenbart at amerikanskstyrte selskaper har total, uhindret og ufiltrert kontroll på milliarder av menneskers liv og laden.
Tenk over at data fra alle kommuner, stat og regjering og så godt som alle norske bedrifter i større eller mindre grad ligger hos Apple, Amazon, Microsoft, Oracle og/eller Google. Dette har igjennom årtier ikke vært så farlig selv om det i enkelte kretser har vært uttrykt noe bekymring for hva vår avhengighet av USA vil kunne føre til. Selv en SV-er som meg har ikke brydd seg nevneverdig, fordi USA er jo «norgesvenn». Den tida er forbi.
Vi må øke bevisstheten for hvordan vi forholder oss til USA. Norske offentlige organer og bedrifter er godt skolert i trusselen fra øst, det være seg Kina eller Russland – men er i hovedsak tatt på senga når det gjelder trusselen fra Vest.
Vi må se på vårt forhold til USA på samme måte som vi håndterer klimakrisen. Nøkkelen i klimakampen er at alle må gjøre sitt, alle må bidra, selv små og isolert sett «tullete» tiltak har en effekt på totaliteten. Dette er ting vi i Norge i hovedsak kan enes om og vi kan bruke samme metodikken for å redusere vår avhengighet til USA.
Vi kan og bør følge Canadiernes eksempel, de bruker sin forbrukermakt aktivt. Varer produsert i USA står ikke høyt i kurs i Canada om dagen. Vi må slutte å ukritisk bruke «Facebook», «Instagram», «WhatsApp» og «Messenger». Den norske plattformen «hudd.no» er et meget godt alternativ til «Facebook», og «Signal» er et godt alternativ til «WhatsApp» og «Messenger». Vi bør slutte å bruke Googles plattform i skolen, det finnes gode europeiske og norske alternativer. Vi må slutte å bruke Microsoft i skyen. Sørg for at Word og Excel dokumentet ditt lagres hos en lokal leverandør og ikke på en amerikansk server – og nei, det betyr ingen ting at Microsoft garanterer for at dine data blir lagret i Norge. Når «US State Department» kommer og skal ha data, da får de data.
Still deg dette spørsmålet, hva skjer når Apple, Microsoft, Amazon, Google, Epic, mfl. får beskjed om å stenge ned tilgangen for europeiske bedrifter og offentlige institusjoner? Hva skjer når nett-nøytraliteten virkelig blir utfordret av USA?
La bevisstheten for hvordan vi behandler våre data bli en del av totalforsvaret i like stor grad som beredskapskassa du har hjemme. Ikke bare hva vi gir fra oss, men sørg for at ingen kan begrense eller ta fra deg tilgangen til dine data.
Rune H. Steinnes-Westum,
IT-konsulent, Redpill Linpro Trondheim AS
Kommunestyrerepresentant for SV i Røros kommune.