Et lite apropos til Fjell-Ljoms skrivekonkurranse

Nils Kåre Nesvold deler ut sjekk til vinner av skriverkonkurransen.
GLAD VINNER: Astrid Bårdstu Folvik tok fornøyd i mot sjekken på 20.000 kroner for sitt vinnerbridrag i Fjell-Ljoms skrivekonkurranse.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Vi vil ta vare på

skjønnheten, varmen –

som om vi bar et barn

varsomt på armen!»

Disse fire linjene er siste vers i diktet «Til ungdommen» av Nordahl Grieg. Diktet ble skrevet i 1936 og utgitt først i 1946, flere år etter at Grieg selv møtte sin skjebne i et alliert bombefly over Berlin 2. desember 1943.

Uten noen sammenheng for øvrig, har Fjell-Ljoms skrivekonkurranse som nylig er avsluttet fått meg til å tenke på dette nokså kjente diktet, kjent i hvert fall for mange av oss som er litt opp i åra.

Skrivekonkurransen var et prosjekt der flere frivillige krefter satte seg sammen med redaktøren i Fjell-Ljom og fant ut at vi ville invitere nettopp unge mennesker til å skrive. Ikke at vi utelukket noen (en nittiåring var også blant bidragsyterne), men vi mente at kanskje særlig i disse tider, med de mørke skyene over Europa, ikke ulik 30-åra da Nordahl Grieg forfattet «Til ungdommen», så var det viktig å tenke på de unge av vår tid.

På samme vis som også Fjell-Ljoms grunnlegger, redaktør Olaf O. Berg, gjorde da han startet avisa i 1886. Han var ganske så direkte i sin programerklæring:

«Det er ungdommen som må bære fremtiden, de gamle får man late akterut, skal man komme noen vei. Skal Fjeld-Ljom kunne trives, må bladet ha ungdommen med. Derfor ungdom og unge av sinn – støtt bladet, virk for dets utbredelse og skriv i det. Dra fram i lyset alt muggent og halvråttent. La opplysningens klare lys skinne på det, så utenverdenen kan se styggedommen.»

INNLEGGSFORFATTER: Jan Erik Øvergård.
INNLEGGSFORFATTER: Jan Erik Øvergård.

Da vi godt og vel 130 år etter Berg skrev dette, skulle lansere vår skrivekonkurranse med spesiell appell til unge mennesker, var vi nok litt engstelig for at dette var et dristig prosjekt. Så mye folk bor det tross alt ikke i Røros og Holtålen. Og hvor mange skriveføre ungdommer som er villige til å stikke hodet fram med egen tekst har vi egentlig?

En god del, viste det seg.

Førstepremien gikk til den unge helsefagstudenten Astrid Bårdstu Folvik som skriver om døden, under tittelen «Det siste sukket».

– En sterk, nydelig og hjerteskjærende historie, som både er sår og skjør, og handler om dilemma, dårlig samvittighet og døden, skrev juryen i sin vurdering av vinnerbidraget.

For de av dere som ennå ikke har fått med dere Astrids tekst, så ligger den på nettsidene til avisa, sammen med alle de andre bidragene som ble premiert eller fikk hederlig omtale:

https://www.fjell-ljom.no/tag/skrivekonkurranse

Forfatterforbundet er et ungt forbund for skjønnlitterære forfattere. Vi bidro til etablering av den uformelle forfattergruppa på Røros som var støttespiller, og som rekrutterte jurymedlemmer til Fjell-Ljoms skrivekonkurranse. Forbundet bidro også økonomisk til gjennomføring av konkurransen, sammen med flere lokale sponsorer.

Gjennom vår aspirantordning er vi åpen for medlemskap fra unge mennesker som gjerne vil skrive, men som ennå ikke er kommet så langt at de har fått noe utgitt. Det er faktisk mange både unge og gamle i Norge som gjerne vil skrive, men nåløyet fram til utgivelse er trangt.

Johan Falkberget hadde sin første fortelling på trykk i Fjell-Ljom i 1899. Først mange år senere ble han en anerkjent forfatter. I likhet med mange andre, fikk han oppleve at det tar tid å bygge et forfatterskap. Men et sted må man begynne. Og er man litt opptatt av å slippe til nye stemmer, er det viktig å gi de unge muligheter til å komme til orde.

Jan Erik Øvergård

(Forfatter av innlegget er styremedlem i Forfatterforbundet og styreleder i avisselskapet Fjell-Ljom AS)

Powered by Labrador CMS