Skal dykke dypere i dystre tall

Liv Maren Mæhre Vold, Trond Haugan, Morten Haugseggen
LEDER PROSJEKTET: Disse tre leder prosjektet "Livsvilje". Fra venstre: Liv Maren Mæhre Vold, Trond Haugan, Morten Haugseggen

Lokalavisene Fjell-Ljom, Tynsetingen og Alvdal midt i væla har fått tildelt støtte fra Fritt Ord til et reportasjeprosjekt om selvmord i Fjellregionen, psykisk helse og konsekvensene av at noen velger å ta sitt eget liv.

Prosjektet er omtalt på Fritt Ords nettside.

Selv om temaet er alvorlig, skal det ikke være dystre, tragiske og statistikkdrevne saker, påpeker avisene. 

– Det viktigste er faktisk å formidle at det alltid er et håp, og målet vårt med serien er at vi først og fremst skal klare å forhindre at ett menneske til tar sitt eget liv i rørosregionen, sier prosjektleder for Fjell-Ljom, Morten Haugseggen. 

Over flere år har tilfellene der mennesker, særlig unge, tar sitt eget liv, vært mange. Tidligere Hedmark ligger langt over landsgjennomsnittet, og i hele vår region tar tre personer sitt eget liv hvert eneste år i snitt. Konsekvensene er enorme, både for enkeltmennesket, de pårørende, bygdemiljøet rundt og samfunnet forøvrig. 

– Tidligere var det slik at pressen i hovedsak ikke skulle omtale selvmord. Det er heldigvis forandret, og vi mener tvert imot at vi ikke kan få snakket nok om det. Det må bli aksept for å si at vi sliter, at vi har det vondt og at vi trenger hjelp. Samtidig står vi med koronagenerasjonen, en hel ungdomsgenerasjon som har blitt frarøvet store deler av den normale ungdomstiden sin, og hvor livet i stor grad foregår på skjermer der mobbingen både har blitt annerledes og mindre synlig, mens glansbildene har blitt flere, sier ansvarlig redaktør i Tynsetingen og Alvdal midt i væla, Liv Maren Mæhre Vold. 

Avisene kunne til slutt ikke sitte og se på tilfelle etter tilfelle der sambygdinger og nabobygdinger ble nok et tall i en dyster statistikk. 

– Kanskje er det litt av poenget også, de skal ikke ende opp som bare et tall. Etter et selvmord følger det også enorme konsekvenser for alle rundt, og den største konsekvensen er for det mennesket som ikke klarte å finne trua på at det kunne bli bedre. Vi kan ikke fortsette å sitte på sidelinja og la det skje, nå må vi begynne å behandle hverandre bedre, fastslår Haugseggen. Også selve prosjektet har fått et glimt av håp - fra arbeidstittelen Kølsvart, til prosjekttittelen Livsvilje. 

– Man blir litt hauløs og handfallen når det alt for ofte fortelles om mennesker som gir opp. Det må da finnes noe vi som samfunn kan gjøre, og der har også vi i media en stor rolle, både i hvordan vi omtaler det og behandler det. Det er aldri “nok en sak” for oss heller, vi er tett på lokalsamfunnene våre og kjenner på fortvilelsen, fastslår prosjektjournalistene, og legger til at de gjerne tar imot tips, råd og innspill underveis. Prosjektet tar sikte på å starte publisering i starten av mai.

Powered by Labrador CMS