Disse var på konsert for et levende Røros sentrum

ÅPNET: Før arrangørene fikk sagt et kløyva ord, marsjerte Bendik Smedåsgjelten Qvam ut på scena og blåste til kamp – denne gang for et levende Røros sentrum – slik som en vikinghøvding ville signalisert til sine krigere at de måtte gjøre seg klare til strid. Det er følelsen bukkehornet gir.
NAVN, JA: En ting er å fotografere høylytt under en konsert, noe annet er å forstyrre folk å spørre om navnene deres. Det var ikke en slik konsert denne gangen, og derfor mangler det noen navn. Som rørosing eller holtåling kjenner du sikkert de fleste uansett. Poenget med bildet var i hvert fall å vise at publikum koste seg, og slik var det stort sett gjennom hele konserten.
GOD MUSIKK: Og årsaken til at folk koste seg var naturligvis det som foregikk på scena. Flere musikere stilte opp gratis for å vise sin støtte til et levende sentrum. Her er det Copper City Ramblers som har tatt scena. Både Olav Luksengård Mjelva, til venstre, og Jo Bjørner Haugom, til høyre, har jeg snakket med, så dere kjenner jeg igjen. I bakgrunnen mener jeg du kan skimte Tommy Dalbakk, men jeg ble brått usikker. Korriger meg hvis jeg tar feil.
NESTEN: Sangerhuset var ikke smekkfullt, men det var ikke mange seter ledig. Faktisk måtte Bjørn Salvesen, en av arrangørene, ut på kammerset for å hente noen ekstra stoler i det konserten startet. Da var denne gjengen allerede komfortabel i setene sine. Det så ut som de hadde det rimelig greit.
HEVEDE ØYENBRYN: Det er lov å heve litt på øyenbrynene når Copper City Ramblers er på scena og Jo Bjørner Haugom drar en vits. – Det e itj sånn vi vill vise kelles vi brenn førr Røros, altså, sa han og dro i gang låta med tittelen Bålet.
NEIDA: Det var intet ønske blant publikum om å forlate lokalet. Blikket er nok mest rettet mot han i nabosetet, ikke ut mot gata.
VELKOMMEN: Tabita Berglund er leder i Aksjonsgruppa for et levende sentrum, som har organisert konserten for et levende Røros sentrum. Hun ønsket velkommen og fortalte litt om sin erfaring med å flytte til Røros. – Jeg betalte én og en halv gang så mye i leie her på Røros som i Oslo, og jeg brukte to år på å finne et eget hus. Når du kommer utenfra og ikke har nettverk her, er det bortimot umulig å komme seg inn på boligmarkedet i Røros. Jeg vet om flere som har gitt opp å flytte hit, fortalte hun.
FIN STIL: – La ikke dette bli en debatt dominert av nettroll, sa Jo Bjørner Haugom om boplikt-diskusjonen før han og resten av Copper City Ramblers spilte låta Fin stil. Etter konserten måtte han fort videre til neste oppdrag. – Nå skal jeg videre for å være quiz-master. Sånn er jeg med og holder liv i sentrum, sa han før han og resten av gruppa gikk av scenen.
FOKUS: Erik Roll drar en solo. Han var ikke spesielt framtredende i dag, men våget seg altså frampå med et par soloer mens han og resten av Copper City Ramblers stod på scenen.
HELDIG: Røros er heldig som har musikere som Alf Hulbækmo og Bendik Smedåsgjelten Qvam. Jeg saumfarte minnekortet etter flere bilder av de to, men dette var det eneste jeg fant. Fascinasjonen over musikken de spilte – først sammen og så Alf alene – ble vel så stor at kamera fikk ligge. Hvem skulle tro at en jazz-impro-inspirert versjon av Lille måltrost ville motta trampeklapp på Røros.
FASCINERT: Alfhild Myre var minst like fascinert som undertegnede over det Alf Hulbækmo presterte på scenen. Nærmest som en kuriosa for dere rørosinger kan det nevnes at flere osinger med sitt daglige virke på Røros satt på akkurat denne raden.
Å JØSS: La meg fortelle deg litt om umulige oppgaver. Å få trykt opplevelsen det er å høre Tor Espen Aspaas spille inn i et bildet fra et litt dårlig opplyst konsertlokale i Røros sentrum, er en slik umulig oppgave. Sånn så det i hvert fall ut mens han spilte, og kvaliteten på bildet er diametralsk motsatt fra kvaliteten på spillinga.
PERFEKT AVSLUTNING: Berit Leinum Prytz Hanssen og Stein Hanssen avslutta konserten i Sangerhuset med låta Hus trøng folk, som er en litt omskrevet versjon av Ola Bremnes' låt Folk i husan. "Folk treng hus, hus treng folk. I all si ti'." Sånn er det.

Onsdag kveld ble det arrangert konsert i Sangerhuset for et levende Røros sentrum. Over ser du et bildegalleri fra kvelden.

Publisert Sist oppdatert

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

5 uker for
5 kroner

5,-

KJØP

Digital
1 måned

140,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1690,-

KJØP

Powered by Labrador CMS