Rapporten fra Sannhetskommisjonen:

– Skjebnens ironi at den kommer nesten nøyaktig 600 dager etter Fosen-dommen

Bilde av varordfører Christian Elgaaen
IVRIG: Varaordfører Christian Elgaaen (SV) vil gjerne bidra til å iverksette mange av de konkrete tiltakene som foreslås i rapporten kan realiseres.

Varaordfører Christian Elgaaen (SV) brukte ikke lang tid før han kom med en kommentar om sannhetskommisjonens rapport.

Publisert Sist oppdatert

– Rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen er sterk og viktig lesning, og viser en svært mørk del av historien vår som har påført mange stor smerte, sier Elgaaen.

Han synes det er en slags ironi i at rapporten kommer nå, nesten nøyaktig 600 dager etter Fosen-dommen. 

– Det er helt avgjørende at vi tar innover oss den store uretten som er begått og som fortsatt pågår mot samer, kvener og norskfinner. Kunnskap og erkjennelse er helt sentralt. Det pågående menneskerettighetsbruddet på Fosen må løses raskt, nå er det 600 dager siden dommen falt i Høyesterett, mener Elgaaen. 

Elgaaen har skummet raskt gjennom noen kapitler, og mener at rapporten beskriver en rekke konkrete hendelser og fortellinger også fra vår region. Han er glad for at også sørsamiske stemmer har kommet fram- 

– Dette nok vil være vanskelig for mange å lese og ta innover seg, tror han. 

Han peker på at Røros har et særskilt ansvar for sørsamisk språk, kultur og næring. – Denne rapporten må få, og vil få, stor betydning for oss i fortsettelsen, og jeg ser fram til å bidra til at mange av tiltakene som foreslås i rapporten kan realiseres. 

Powered by Labrador CMS