Fjell-Ljom mener: 

Dagens situasjon på Rugldalen er trafikkfarlig og uakseptabel

MYE REIN: Det advares om mye rein i vegbanen i Rugldalen. Bildet er tatt fra en stillestående bil.

Fylkesvei 30 mellom Ålen og Røros er den viktigste hovedfartsåra i vårt område.

Hundrevis av pendlere kjører veistrekningen minst to ganger om dagen mer enn 300 dager i året. Utallige turister, mange fra utlandet, kjører veien i løpet av året. Varer og tjenester som skal til og fra ulike steder i Fjellregionen kjører her. I tillegg utgjør strekningen «kjøkkenveien» mellom Oslo og Trondheim dersom det oppstår problemer på E6 og/eller riksvei 3.

For å si det kort: Det er en regional hovedvei med relativt mye trafikk. Derfor er dagens situasjon - med hundrevis av reinsdyr som har veien midt i beiteområdet sitt - uholdbar. Senest i starten av denne uka har det kommet reaksjoner på trafikkfarlige forhold mellom de to feristene over Rugldalen der reinsdyra kan gå fritt.

Spesielt når snøen ligger, ser vi tidvis store ansamlinger av reinsdyr langs veien. Gjennom mørketid og vinterføre er også sikten kortere og bremselengden lengre. Det er en svært dårlig kombinasjon.

Dersom dette hadde vært en interessekonflikt som hadde involvert hva eller hvem som helst bortsett fra reindriftsnæringa, ville det blitt iverksatt tiltak for å utbedre situasjonen for lenge siden. Konflikter mellom storsamfunnet og den samiske minoritetsbefolkningas viktigste kulturarv er i dag så betent at man knapt kan ta opp utfordringer uten at folk umiddelbart går i sine retoriske skyttergraver. Derfor virker det som om alle parter som har muligheten til å ta direkte initiativ til å utbedre situasjonen, foretrekker å sitte musestille.

Det er etter vårt syn en uansvarlig holdning. Alle parter som kan bidra til en forbedring av situasjonen plikter å ta ansvar for å få til nettopp det. Og alle parter plikter å gjøre det på en respektabel og løsningsorientert måte.

Valget bør være ganske enkelt. Enten går offentlige myndigheter, grunneiere og reindriftsnæringa sammen om å finne en fornuftig løsning på problemet, eller så vil noen til slutt få en alvorlig ulykke på samvittigheten.

Powered by Labrador CMS