– «Gamle dager» er aldri et avsluttet kapittel

NY UTGAVE: Redaktør Einar Gjærevold kan stolt vise fram den nyeste utgaven av Oppunder Fjellbandet.
NY UTGAVE: Redaktør Einar Gjærevold kan stolt vise fram den nyeste utgaven av Oppunder Fjellbandet.

Oppunder Fjellbandet, Holtålens lokalhistoriske tidsskrift, er klar med årets sommerutgave, det sjette i rekka.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver redaksjonen for bladet i ei pressemelding.

Tradisjonen tro bys det på smått og stort av lesestoff, og massevis av nye og gamle bilder. Forsida er i seg selv en liten godbit, spesielt for den som er glad i Jens von Bustenskjold. Vanligvis forbinder vi Oladalen med Ålen og tegneren Anders Bjørgaard, men også Johan P. Fongen illustrerte Sigurd Lybecks historier fra den fiktive bygda.

Holden, Hegseth og Grøtt

I denne utgaven kan du ellers lese om John J. Holden, den talentfulle håndverkeren og spellmannen som ble drept av en tysk granat under krigen.

Du kan også bli kjent med Anne Hegseth, ei sterk kvinne med et stort hjerte, som ofret seg helt for familien.

Eller du kan bli med til Nidarosdomen og møte Henning Grøtt, haltdalingen som er med på å holde domen på beina.

På Stortinget med Gerhardsen

Ikke minst får du møte feministen og politikeren Jenny Lund. Hun var Ålens første kvinnelige stortingsrepresentant, samtidig med Einar Gerhardsen, Kjell Bondevik, Trygve Bratteli og andre, og var med på å forme det moderne Norge.

Noen av utspillene hennes vakte endatil nasjonal oppsikt. Men «fru Lund» engasjerte seg også lokalt, og gjennom henne skimtes mye av det som foregikk i hjembygda Ålen på 1950- og 60-tallet.

De evige «gamle dager»

– I jødisk tradisjon sier man at et menneske dør to ganger. Den første gangen er når hjertet slutter å banke. Den andre gangen når navnet til den døde sies, leses eller tenkes på for siste gang. Et mål for Oppunder Fjellbandet er å holde minnene om mennesker, hendelser og tanker levende så lenge som mulig, sier redaktøren for bladet, Einar Gjærevold.

– «Gamle dager» er aldri et avsluttet kapittel. Det som var og de som gikk før oss, griper inn i livene våre på alle måter både nå og i framtida. Det gjør historie til et utrolig spennende felt, fortsetter han.

Selges på døra

Oppunder Fjellbandet selges nå på dørene i kommunen av håndballgruppa i Ålen idrettslag og Ivrig 4H.

I slutten av neste uke kommer bladet i salg hos Coop Marked i Ålen, Coop Prix i Haltdalen og Amnéus’ Boghandel på Røros. Deretter vil Oppunder Fjellbandet bli å få tak i hos Norli bokhandel i Trondheim (Nordre gate), Libris bokhandel på Støren, samt Coop Prix i Selbu og Tydal.

Prisen er den samme som i fjor: 200 kroner. 

Powered by Labrador CMS