Anders Sakrisvoll til minne

Anders Sakrisvoll gikk ut av tiden 8. mars, 92 år gammel. Dette bildet er fra 2017 da han ga ut boka «Johan Falkberget - Sengen har aldri vært min venn».

Læreren, historikeren, idrettsmannen, men også formidleren, familiemannen og naboen er borte.

Publisert

Sist jeg traff ham, kom han gående med to staver. Han klaga på balansen, men han «stunda på» at det skulle bli godt skiføre og gode løyper. Han ga aldri opp, bevegelse måtte til skulle helsa bevares.

Anders Sakrisvoll vokste opp på Sakrisvollen, gården ved Aursundstranda. Her deltok han etter hvert i alt gårdsarbeid og ble godt kjent med både natur og mennesker i grenda.

Som ung opplevde han krigen, og han var godt orientert om alt som skjedde.

Etter krigen ble det videre skolegang som endte med lærerskolen på Elverum. Lærergjerninga strekte seg fra Hodalen til Ogndalen før han med familien kom tilbake til heimtraktene og var ei tid lærer og rektor på Glåmos skole.

Men han ble skolelei og søkte andre arbeidsområder. Først og fremst var det Johan Falkbergets liv og diktning han konsentrerte seg om, og han ga oss utallige fortellinger om dikteren fra Ratvolden som han var en stor beundrer av.

Da Anders ble pensjonist, kjøpte han hus i Brekken og installerte seg med familien i den gamle presteboligen. Fra her kom det en strøm av skriverier - det var lokalhistorie og slektshistorie. I tillegg var han også en mye brukt foredragsholder med lokalhistorie som tema.

I tillegg til dette drev han som pensjonister flest med ved og i hagen, og han holdt ellers orden rundt hus og heim.

Som informator var han unik og intenst ivrig etter å formidle kunnskap.

Traff jeg ham i skiløypa eller ute på vegen, fikk jeg alltid spørsmål om jeg kunne noe om saker han var opptatt av. Han var vitebegjærlig til det siste.

Så kom altså dagen da det var slutt for denne kunnskapsrike bygdemannen og gode nabo. Vi lyser fred over minnet hans.

Jan Lars Haugom

 

Powered by Labrador CMS