Annonsering  |  Abonnement  |  Om oss  |  Vår historie  |  Kontakt oss  |  Linker
Lokalavisa for Røros i 131 år. 1886 - 2017
Torsdag 14. september
 
Kjøp e-avis
Bestille abonnement?

Velg abonnementstype:

Jeg ønsker også abonnement på e-avis (kr 150,–)
Navn:

Adresse:

Postnr.:  Sted:

Telefon/e-post:

Send faktura til annen adresse (f. eks for gave)

 

14. september
7. september
Tidligere utgaver
Hent artikkelliste fra arkivet...
 
Søk i Fjell-Ljoms nyhetsarkiv:
 
Et fyrtrn i nasjonalt matmilj
Informasjonssjef i Matmerk, Bernt Ellingsen (t.h) overrakte Spesialitetsmerket for Rroskaka til Gunn Brnnum og Ingulf Galen sammen med stassekretr i landbruksdepartementet, Leif Helge Kongshaug.

Galvolden Grd er et et fyrtrn innen det nasjonale matmiljet. Jeg er imponert over det som skjer i forbindelse med mat p Rros og her p Galvolden Grd.

Tekst og foto: Ingrid Eide

Det sa statssekretr Leif Helge Kongshaug i sin tale da han mandag sto for den offisielle pningen av grdsmatanlegget p Galvolden Grd. Noen klipper snorer, p Galvolden hrer det hjemme knuse egg i slike anledninger. Det er en fantastisk ta del i den nyskapnings og grnderlufta som vi fornemmer her. Kongshaug lot superlativende florere bde over Galvolden grd og Rros, som han beskrev som en blomstrende matkulturell bukett i trd med nsker fra ledelsen i departementet. - Matmiljet p Rros er viktig for kt verdiskapning av gode produkter. Landet trenger grdbrukere og matprodusenter med pgangsmot som bidrar til n ml om brekraftig landbruk, uttalte Kongshaug. Han la ogs vekt p tradisjonens betydning for markedsfring av produktene. Dette har historisk vrt sett p som en konkurranseulempe, dette m snues, tradisjon m bli et konkurranse fortrinn vi m dyrke mangfoldet og ta vare p egenarten som er dyrket fram gjennom genrasjoner, understreket statssekretren.
Dette er et resultat av 10 rs tenkning rundt produktutvikling p grden, men fart i sakene ble det for fire r siden da Gunn kom inn i bildet, forteller Ingulf Galen selv til innbudte gjester. Med rette kunne de to stolt nske velkommen til et splitter nytt grdsanlegg som det ligger mye arbeid, satsing og ikke minst investeringer bak. Her ble det servert smaksprver av egen produksjon; ytrefile av storfe, gravet i whisky og conjac, marienerte hnsebryst, roasbiff av Charolet, hjemmelaget potetsalat av sjldyrka mandelpotet, og ikke minst Rroskake med trollkrem og rmme.
Sent i fjor startet byggingen av grdskjkken med produksjonslokaler. Her ble det ostmodningsrom i det gamle sauefjset og stallen ble fryserom. De nye135 kvadratmeter inneholder foruten dette ogs pakkerom, kjlerom, utsalg og servereringslokaler. Cirka 2 millioner kroner er investert til produktutvikling, anlegg og utstyr, ikke minst ble det betydelige investeringer i helt nytt elektrisk annlegg og egen vannforsyningssystem, forteller Ingulf. Grdsmatanlegget skal foredle egen produksjon av egg, mjlk, storfekjtt og fjrfekjtt til mange spennende produkter. Dette vil bety en kning p en til to rsverk p grden. For drye tre r siden pnet tidligere landbruksminister e nytt hnsehus for 3000 frittgende hner, en investering p drye 2, 5 millioner kroner. I dag er besetningen p ialt 5000 hner. Ingulf startet i 1976 eggeproduksjonen med 900 hner i andre etasje i fjset. Mjlkeproduksjonen har alltid vrt hovedproduksjon p bruket, besetningen i dag er p 30 mjlkekyr og 60 kalver, kviger og okser.Grden sysselsetter i dag 10 personer p hel og deltid, totalt vel fire rsverk.
Ny spesialitet fra
Rros og Galvolden

Rroskaka fra Galvolden har ftt godkjenning som norsk spesialitet. Informasjonssjef Bernt Ellingsen fra Matmerk kunne sammen med statssekretr i landbruksdepartemntete Leif Kongshaug tildele Ingulf Galen og Gunn Brnnum Spesialitetsmerke fra Matmerk. Det skjedde under den offiselle pningen av grdsanlegget. Matmerk er en uavhengig stiftelse som godkjenner hvilke produkter som kan bruke Spesialitetsmerket. Merkingen skal bidra til lfte fram spesielle norske matprodukter og nyvinninger. Rroskaka er da ogs et eksempel p nyvinning innen norsk matproduksjon. Gunn og Ingulf som sammen har utviklet dette produktet kjenner ikke til at det lages noe tilsvarende produkt noe annet sted i Norge. Kaka kan betegnes som en ostekake. Hovedingrediensene er mjlk og egg fra egen produksjon. Spesialitets-godkjenningen fra Matmerk er en bekreftelse p at Rroskaka fra Galvolden oppfyller bestemte spesialitets- og kvalitetskrav.
Dette er et gratulerer til hele Rrossamfunnet som nyter godt av den nye tilveksten. Rros er et spennende matsentrum nasjonalt, uttalte informasjonssjefen for Matmerk. Galvolden Grd er godt framme innen produktutvikling og nyskaping, og den er forbilledelig historisk. Det skjer mye nyskapning p dette feltet i landet n, og vi forteller ofte til andre at de br ta et blikk mot Rros for se hva de gjr, uttalte Ellingsen til forsamlingen. I alt 30 ulike matprodukter har n ftt godkjenning som Spesielitet fra Matmerk. Forrige uke var han med p godkjenne sju nye produkter fra Galvolden for merket Godt norsk.



© Alle rettigheter reservert Fjell-Ljom og AS Avisdrift.
Enhver kopiering av innholdet på disse sidene skal avtales med rettighetshaver.
Webutgaven publiseres av avisas redaksjon i system levert av Maxus Media