Bergstadens Hotel & Spa tar grep i rekrutteringa:

– Målet er å alltid ha lærlinger i utdanning

LÆRLINGER: Daria Bilous, til venstre, og Veronika Hryshkovska har begynt som lærlinger ved Bergstadens Hotel & Spa.

For første gang på flere år har Bergstadens Hotel & Spa tatt inn lærlinger. To kvinner med ukrainsk bakgrunn skal i løpet av de neste årene gjøre ferdig utdanninga her. Målet for hotellet er å alltid ha lærlinger under utdanning.

Publisert

– Jeg er veldig glad for å ha fått inn to lærlinger som er så interesserte i å lære. Mitt ønske og mål er at vi alltid skal ha to lærlinger i utdanning her på hotellet, sier Trine Haanæs, som er faglig leder ved Bergstadens Hotel & Spa, og som sammen med Maja Sundan Grønli er mentorene til de to elevene hotellet nå har tatt inn i lære.

MENTOR: Trine Haanæs er faglig leder ved Bergstadens Hotel & Spa og én av to mentorer som sørger for veiledning til de nye lærlingene. Ifølge Haanæs er målet hennes å ha alltid ha to lærlinger i utdanning ved hotellet.

Startet som ekstrahjelp

Veronika Hryshkovska og Daria Bilous startet begge på læretida ved Bergstaden Hotel & Spa nå i høst. Begge har gått salg og reiseliv ved Røros videregående skole, læretida deres er henholdsvis to og tre år ved Bergstadens Hotel & Spa.

– Jeg startet å jobb her som ekstrahjelp for to år siden og hadde praksisperioden på videregående her. Da jeg jobbet jeg i restauranten og på kveld, så jeg er godt kjent med hotellet og folket her, sier Hryshkovska.

– Jeg søkte lærlingplass fra 1. september, og da fikk jeg tilbud om å jobbe hele sommeren. Jeg sendte søknaden i begynnelsen av juni og begynte her i slutten av juni, sier Bilous.

– Hun lærte fort og ble selvstendig i resepsjonen tidlig, så hun taklet den travle sommersesongen veldig godt, sier Trine Haanæs, som er opplæringsansvarlig ved Bergstadens Hotel & Spa og penser samtalen inn på jula.

BARKURS: Både Veronika Hryshkovska og Daria Bilous får opplæring i å mikse drinker. Tidligere på kvelden fikk de opplæring i regelverket rundt alkoholservering. Årsaken til at de kan servere sprit, er den samme som at ungdom under 18 kan kjøre lastebil: De er under opplæring og oppsyn av fagpersoner.
BARTENDER: Victoria Faugstad er resepsjonist ved hotellet og bartender ved Skanckebua Bar & Restaurant. Her forteller hun om alvorlige situasjoner bartendere fort kan havne oppi.
BARSJEF: Madeleine Fortun er barsjef ved Bergstadens Hotel & Spa. Hun satte deltakerne på kurset inn i regelverket som gjelder når alkohol skal skjenkes.

Jul og dinner show

Akkurat den uttalelsen krever litt utdyping. Vi må starte med det som skal skje på hotellet i jula.

– Det er allerede fullt på nesten alle rom en del av dagene i jula. Her skal alle gjestene føle seg velkomne, og det blir disse damene som skal holde grepet om jula sammen med oss, altså være her, og bidra til god stemning og gjestfrihet, samtidig som de lærer både om bransjen og hvordan jula feires i Norge – eller i alle fall på Bergsadens Hotel & Spa, sier Haanæs.

Hun legger ikke skjul på at juleaften er en over gjennomsnittet travel dag.

– Noen velger å «møtes på midten» med familie de har spredt over hele landet, noen har fått ødelagt stekeovnen og trenger et sted å spise, andre er ensomme og ringer hit for en prat eller de drar hit for et måltid, sier Haanæs.

– Jeg har lyst til å jobbe den dagen, med dinner show, sier Hryshkovska.

I år holder hotellet åpent hele jula. I år introduserer de for første gang et innleid Dinner show med underholdning, og mat fra hotellets egen restaurant i slutten av romjulsuka. 

– Vi vurderer å fortsette med slike show der betjeninga står for underholdninga i tillegg til serveringa, ler Haanæs.

Davay!

For Hryshkovska var veien til jobb på hotellet rimelig rett fram.

– Familien min bor på Røros. Pappa jobber for Ingeniørfirmaet Myran, og mamma jobber her på hotellet. På Røros videregående skole gikk jeg VG2 salg og reiseliv, og hadde praksis i både salgsfaget, service, reiseliv og hotell. Jeg endte opp med å like hotellfaget best, sier hun.

– Hva var spesielt med hotellfaget?

– Jeg har så mange ulike arbeidsoppgaver. Ingen dag er lik, og det liker jeg. Vi har det trivelig på jobb, og det er et godt arbeidsmiljø her, sier Hryshkovska.

– Jeg har allerede begynt å lære noen ukrainske ord og fraser av dem. Davay, for eksempel, skyter Haanæs inn.

– Hva betyr det?

– Det betyr å raska på. Og jo flere ganger de sier det, desto mer haster det, sier hun og ler.

Sier det noe om arbeidsmoralen til gjengen, mon tro?

To uker uten mat

Bilous hadde en en noget lengre vei til læreplassen ved hotellet enn Hryshkovska.

– Egentlig skulle jeg studere i Ukraina, men familien måtte flykte på grunn av krigen, sier hun.

Familien bodde i Kharkiv-regionen da Russland invaderte Ukraina. Regionen ble hardt rammet, det samme ble familien.

– I starten av krigen gikk vi et par uker nesten uten mat. Butikken var åpne i to dager helt i starten av krigen, og da solgte de unna alt av varer, sier hun.

Etter hvert forlangte faren at Daria, moren og broren måtte flykte til Polen. Ved en tilfeldighet gikk turen videre til Norge.

– Da jeg kom hit ville jeg gå på universitetet, men kom ikke inn fordi jeg har utdanninga fra Ukraina. Dermed måtte jeg ta videregående på Røros, sier hun.

Samme år hun skulle begynne andreåret, ble imidlertid linja nedlagt. Heldigvis sørget hotellet og Røros videregående for et fleksibelt løp.

– Så nå tar jeg andreåret her på hotellet, og så er jeg lærling her to år etter det. I tillegg har jeg fellesfag på videregående to dager i uka, forklarer Bilous.

MORO: Tonen mellom ansatte og lærlinger er tydelig god. Her er det Veronika Hryshkovska som spøker med mentor Maja Sundan Grønli.
LYTTER: Daria Bilous lytter til det mentor Trine Haanæs har å si mens Madeleine Fortun og Veronika Hryshkovska mikser drinker.

Selger mest av alle

Haanæs og de andre ved hotellet er imponert over det lærlingene har fått til allerede.

– Jeg har bare pene ord å si om dem, sier resepsjonist og overordnet Maja Grønli når hun er en snartur innom for å sjekke om vi behandler hennes ansatte godt.

– Daria er den som selger flest hotellsuiter av alle, sier Haanæs.

– Hvordan får du til det?

Bilous trekker på skuldrene.

– Jeg gir dem bare de forskjellige valgene vi kan tilby og maler dem et bilde av hvordan ei helg på hotellet og i Røros kan se ut, sier hun.

– Det gjelder å få gjestene til å føle seg hørt og sett, og vise dem hvor bra ei drømmehelg på Røros kan bli. Daria er ekspert på akkurat det, sier Haanæs.

Selv om Bilous’ familie har reist tilbake til Ukraina, har både hun og Hryshkovska funnet seg godt til rette på Røros

– Det er kaldt og dørene må låses under martnan, men det går bra å være her alene. Jeg får både utdanning og sikkerhet her, også begynner jeg da å bli voksen, sier Bilous med et smil.

Powered by Labrador CMS