LÆRLINGER: Daria Bilous, til venstre, og Veronika Hryshkovska har begynt som lærlinger ved Bergstadens Hotel & Spa.Morten Haugseggen
For første gang på flere år har Bergstadens Hotel & Spa tatt inn lærlinger. To kvinner med ukrainsk bakgrunn skal i løpet av de neste årene gjøre ferdig utdanninga her. Målet for hotellet er å alltid ha lærlinger under utdanning.
– Jeg er veldig glad for å ha fått inn to lærlinger som
er så interesserte i å lære. Mitt ønske og mål er at vi alltid skal ha to lærlinger i utdanning her på hotellet, sier Trine Haanæs, som er faglig leder ved
Bergstadens Hotel & Spa, og som sammen med Maja Sundan Grønli er mentorene
til de to elevene hotellet nå har tatt inn i lære.
MENTOR: Trine Haanæs er faglig leder ved Bergstadens Hotel & Spa og én av to mentorer som sørger for veiledning til de nye lærlingene. Ifølge Haanæs er målet hennes å ha alltid ha to lærlinger i utdanning ved hotellet.Morten Haugseggen
Startet som ekstrahjelp
Veronika Hryshkovska og Daria Bilous startet begge på
læretida ved Bergstaden Hotel & Spa nå i høst. Begge har gått salg og reiseliv
ved Røros videregående skole, læretida deres er henholdsvis to og
tre år ved Bergstadens Hotel & Spa.
– Jeg startet å jobb her som ekstrahjelp for to år
siden og hadde praksisperioden på videregående her. Da jeg jobbet jeg i
restauranten og på kveld, så jeg er godt kjent med hotellet og folket her, sier
Hryshkovska.
– Jeg søkte lærlingplass fra 1. september, og da fikk jeg
tilbud om å jobbe hele sommeren. Jeg sendte søknaden i begynnelsen av juni og
begynte her i slutten av juni, sier Bilous.
– Hun lærte fort og ble selvstendig i resepsjonen tidlig, så hun taklet den travle sommersesongen veldig godt, sier Trine Haanæs, som er opplæringsansvarlig ved Bergstadens Hotel &
Spa og penser samtalen inn på jula.
BARKURS: Både Veronika Hryshkovska og Daria Bilous får opplæring i å mikse drinker. Tidligere på kvelden fikk de opplæring i regelverket rundt alkoholservering. Årsaken til at de kan servere sprit, er den samme som at ungdom under 18 kan kjøre lastebil: De er under opplæring og oppsyn av fagpersoner.Morten Haugseggen
BARTENDER: Victoria Faugstad er resepsjonist ved hotellet og bartender ved Skanckebua Bar & Restaurant. Her forteller hun om alvorlige situasjoner bartendere fort kan havne oppi.Morten Haugseggen
BARSJEF: Madeleine Fortun er barsjef ved Bergstadens Hotel & Spa. Hun satte deltakerne på kurset inn i regelverket som gjelder når alkohol skal skjenkes.Morten Haugseggen
Jul og dinner show
Annonse
Akkurat den uttalelsen krever litt utdyping. Vi må starte
med det som skal skje på hotellet i jula.
– Det er allerede fullt på nesten alle
rom en del av dagene i jula. Her skal alle gjestene føle seg velkomne, og det blir disse damene som skal
holde grepet om jula sammen med oss, altså være her, og bidra til god stemning og gjestfrihet, samtidig som de lærer både om bransjen og hvordan jula feires i Norge – eller i alle fall på Bergsadens Hotel & Spa, sier Haanæs.
Hun legger ikke skjul på at juleaften er en over
gjennomsnittet travel dag.
– Noen velger å «møtes på midten» med familie de har spredt over hele landet, noen har fått ødelagt stekeovnen og trenger et sted å
spise, andre er ensomme og ringer hit for en prat eller de drar hit for et
måltid, sier Haanæs.
– Jeg har lyst til å jobbe den dagen, med dinner show, sier Hryshkovska.
I år holder hotellet åpent hele jula. I år introduserer de for første gang et innleid Dinner show med underholdning, og mat fra hotellets egen restaurant i slutten av romjulsuka.
– Vi vurderer å fortsette med slike show der
betjeninga står for underholdninga i tillegg til serveringa, ler Haanæs.
For Hryshkovska var veien til jobb på hotellet rimelig rett
fram.
– Familien min bor på Røros. Pappa jobber for Ingeniørfirmaet
Myran, og mamma jobber her på hotellet. På Røros videregående skole gikk jeg VG2
salg og reiseliv, og hadde praksis i både salgsfaget, service, reiseliv og
hotell. Jeg endte opp med å like hotellfaget best, sier hun.
– Hva var spesielt med hotellfaget?
– Jeg har så mange ulike arbeidsoppgaver. Ingen dag er lik,
og det liker jeg. Vi har det trivelig på jobb, og det er et godt arbeidsmiljø
her, sier Hryshkovska.
– Jeg har allerede begynt å lære noen ukrainske ord og
fraser av dem. Davay, for eksempel, skyter Haanæs inn.
– Hva betyr det?
– Det betyr å raska på. Og jo flere ganger de sier det, desto mer haster det, sier hun og ler.
Sier det noe om arbeidsmoralen til gjengen, mon tro?
To uker uten mat
Bilous hadde en en noget lengre vei til læreplassen ved
hotellet enn Hryshkovska.
– Egentlig skulle jeg studere i Ukraina, men familien måtte
flykte på grunn av krigen, sier hun.
Familien bodde i Kharkiv-regionen da Russland invaderte Ukraina.
Regionen ble hardt rammet, det samme ble familien.
– I starten av krigen gikk vi et par uker nesten uten mat.
Butikken var åpne i to dager helt i starten av krigen, og da solgte de unna alt
av varer, sier hun.
Etter hvert forlangte faren at Daria, moren og broren måtte
flykte til Polen. Ved en tilfeldighet gikk turen videre til Norge.
– Da jeg kom hit ville jeg gå på universitetet, men kom ikke
inn fordi jeg har utdanninga fra Ukraina. Dermed måtte jeg ta videregående på
Røros, sier hun.
Samme år hun skulle begynne andreåret, ble imidlertid linja
nedlagt. Heldigvis sørget hotellet og Røros videregående for et fleksibelt løp.
– Så nå tar jeg andreåret her på hotellet, og så er jeg
lærling her to år etter det. I tillegg har jeg fellesfag på videregående to
dager i uka, forklarer Bilous.
MORO: Tonen mellom ansatte og lærlinger er tydelig god. Her er det Veronika Hryshkovska som spøker med mentor Maja Sundan Grønli.Morten Haugseggen
LYTTER: Daria Bilous lytter til det mentor Trine Haanæs har å si mens Madeleine Fortun og Veronika Hryshkovska mikser drinker.Morten Haugseggen
Selger mest av alle
Haanæs og de andre ved hotellet er imponert over det
lærlingene har fått til allerede.
– Jeg har bare pene ord å si om dem, sier resepsjonist og
overordnet Maja Grønli når hun er en snartur innom for å sjekke om vi behandler
hennes ansatte godt.
– Daria er den som selger flest hotellsuiter av alle, sier
Haanæs.
– Hvordan får du til det?
Bilous trekker på skuldrene.
– Jeg gir dem bare de forskjellige valgene vi kan tilby og
maler dem et bilde av hvordan ei helg på hotellet og i Røros kan se ut, sier
hun.
– Det gjelder å få gjestene til å føle seg hørt og sett,
og vise dem hvor bra ei drømmehelg på Røros kan bli. Daria er ekspert på
akkurat det, sier Haanæs.
Selv om Bilous’ familie har reist tilbake til Ukraina, har både
hun og Hryshkovska funnet seg godt til rette på Røros
– Det er kaldt og dørene må låses under martnan, men
det går bra å være her alene. Jeg får både utdanning og sikkerhet her, også
begynner jeg da å bli voksen, sier Bilous med et smil.