Fotposer fra Ålen skal holde ukrainske soldater tørre og varme

GODT SKODD: Ole Jørgen Kjellmark demonstrerer gjerne fotposene som skal sendes til frontsoldatene. – Det kan gå ei uke eller mer mellom hver gang soldatene kan ta av seg skoene. Da er det enda viktigere å holde seg tørr og varm, sier han.

Ole Jørgen Kjellmark samler inn penger for å sende fotposer til Ukraina. – De kjemper en kamp vi slipper å kjempe, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Alle som har forsøkt å stå nede i ei skyttergrav på militærøvelse i Norge, vet hvor bitende kaldt det kan bli på føttene. Det er et problem jeg mener vi enkelt kan bidra til å løse.

Ole Jørgen Kjellmark har tatt initiativ til at ukrainske soldater som kjemper ved fronten snart skal slippe å fryse på beina. Et par dager før jul startet han innsamlingsaksjonen  «Ukrainas helter fryser på beina. Gi dem fotposer!»

– Skyttergravene består av jord, vann, snø og aller mest søle. Akkurat nå er det vinter og kaldt også ved fronten i Ukraina. Soldatene fryser, og trenger varmt og tørt fottøy, slike som norske soldater har, sier Kjellmark.

Viktig for stridsevnen

Han er sjøl tidligere soldat og har nylig besøkt fronten i Ukraina for å levere nødhjelpsutstyr, så han vet hva han snakker om. Ideen fikk han etter å ha møtt en kaptein som har stått ved fronten i Bakhmut i ett år.

– Fotposer eller overtrekksko brukes utenpå vanlige sko eller støvler. Fotposene er vanntette, og det er mulig å legge inn innleggssåler. Klarer soldatene å holde seg tørre og varme, er de rett og slett mer stridsdyktige.

Tor Bukkvoll er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.
Fotposene går helt opp til knærne, og de nyeste har vanntett glidelås foran for å kunne tas enklere på og av.

Har også moralsk betydning

På laget har Kjellmark blant annet fått med seg general Harald Sunde og sjefsforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Bukkvoll mener man ikke kan undervurdere den moralske betydningen ei slik innsamling har:

– Til tross for snart to år med blodig krig har ikke ukrainerne mistet motstandsviljen. En viktig årsak er at de vet de ikke står alene. Fotposer til hjelp mot kulda i ei skyttergrav ved Avdiivka eller sør for Zaporizjzja vil være et håndfast bevis for soldatene på at dette fortsatt er tilfelle og at deres kamp også er vår kamp, sier han.

– Soldatene som kjemper for å beholde sine nasjonale landområder i Ukraina, tar den kampen vi slapp. De ble helt uten grunn angrepet av et imperialistisk Russland. Derfor må angriperne stoppes og slås tilbake, hvis ikke er ingen nasjoner i Europa trygge, legger Kjellmark til.

Lokalt fotavtrykk

Fotposene som snart skal sendes er de samme som det norske Forsvaret utstyrer sine soldater med og er levert av Protex i Holtålen.

– Snart vil det lokale fotavtrykket prege søle og snø i Ukraina, der også vår frihet og demokrati forsvares, avslutter Kjellmark.

De ukrainske soldatene som kommer til Norge for opplæring og trening blir utstyrt med norske fotposer. Fotposene som skal kjøpes inn, vil bli sendt til soldatenes avdeling i Odessa. 

Målet er å samle inn 1.000 fotposer, det tilsvarer om lag én million kroner. I skrivende stund har det kommet inn 237.305 kroner. Innsamlinga avsluttes 26. januar.

Powered by Labrador CMS