Lipødem og lymødem:

– Kjepphestene om ikke å tillate private helseaktører må bort

Per Arne Gjelsvik (V).

I dette leserbrevet skriver Per Arne Gjelsvik (V) at det er viktig at Røros kommune prioriterer pasientene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Lipødem og lymødem er kroniske, plagsomme tilstander som helst rammer kvinner. Oftest er det snakk om smertefull hevelse i lår og legger, men lymfødem kan også forekomme i en arm etter kreftoperasjoner der lymfeknuter er fjernet.

Det er først de senere år at pasientenes plager, bortsett fra det som er kreftbetinga, har blitt anerkjent som sykdom. Det finnes ingen helbredende behandling. Ingen godkjent medisinering.

Plagene kan imidlertid holdes i sjakk ved regelmessig oppfølging og behandling av fysioterapeut med tilleggsutdanning. Terapeuten legger kompresjoner og gir symptomlindrene manuell behandling. Tilbudet er en forutsetning for at denne pasientgruppa kan oppnå akseptabel livskvalitet.

Politisk ledelse ved ordfører og varaordfører ble gjort kjent med problemstillingen under politisk paneldebatt i Storstuggu 23. august. Jeg har ikke kunnskap om at de har tatt noe initiativ for å løse dette. Det har derimot Unicare Røros gjort. De har ansatt fysioterapeut med slik kompetanse og de har kontaktet Røros kommune med tanke på å bistå.

Nå er det viktig at Røros kommune prioriterer pasientene. Da må kjepphestene om ikke å tillate private helseaktører legges vekk.

Per Arne Gjelsvik (V)

Powered by Labrador CMS