Ole Jørgen Kjellmark. Foto: Marit Langseth
Ole Jørgen Kjellmark. Foto: Marit Langseth

Kommunikasjon i en ny tid

Ole Jørgen Kjellmark reflekterer over tele-utviklingen hans generasjon har vært med på.

Publisert Sist oppdatert

Påsken i år må ha vært en av de dårligste i manns minne, værmessig? Skjønt manns minne kan være så mangt. For oss som er flygere, så regnes det som 20 sekunder, da hvis vi ikke gjentar beskjeden vi fikk over radioen. Da skal det hefte i huggu litt lenger. En aktivitet i påska også i år, var NRKs Påskenøtter. Siste kvelden var temaet spunnet omkring kommunikasjon. Svaret på forkortelse på fire bokstaver var ISDN. En forbedring av trådtelefonen som vi fikk på slutten av 1980-tallet, men en teknologi som kom og forsvant med fasttelefonens bortgang. Det får meg til å reflektere over tele-utviklingen som min generasjon har vært med på.

Skoleåret 1970-71 var jeg utvekslingsstudent i California. En gang i løpet av det året fikk jeg muligheten til å ringe hjem. Telstar-satellitten var satt i drift og det lokale telefonselskapet der borte ville demonstrere et kvantesprang for kommunikasjon mellom kontinenter. Hele skolen var samlet i gymsalen og fikk demonstrert et resultat av det amerikanske romfartsprogrammet. Demonstrasjon gikk ut på at jeg fikk ringe hjem til Røros, og starten av samtalen gikk ut over høyttaler i salen. Hjemme på Hagaen var hele familien samlet og Fjell-Ljoms journalist dekket begivenheten. Men først måtte vi be om nr 280 hos damene på sentralen i Bergmannsgata som koblet opp. I dag snakker jeg med mine skolevenner der borte om det kommende 50-års jubileet gratis og med bildetelefon.

Automatisering medførte at damene på Telegrafen ble overflødig. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk om det kunne gå bra, så jeg blant mange skrev under protestliste for å beholde betjent sentral. Lokalsamfunnet kunne vel ikke klare seg uten sentralen? I 1978 var det tid for å etablere eget bo etter skolegang her på Røros. Men telefon var det venteliste for å få og jeg måtte betale inn abonnentlån til Telgrafverket først. Så det ble mobiltelefon av førstegenerasjon noen måneder. Den typen der vi kalte opp en sentral og leste opp nummeret til ei dame som ga oss en kanal og satte opp samtalen, noe som ble kringkastet til alle med slik telefon her.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

Digital
1 måned

120,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1500,-

KJØP

Powered by Labrador CMS