Ønsker mangfold i boligutviklinga

Jon Anders Kokkvoll
Jon Anders Kokkvoll

– Flere gårdsbruk i vår kommune står tomme det meste av året. Kan det tenkes at eierne kan motiveres på noen måte å åpne for salg til noen som ønsker denne type etablering og en litt mer landlig livsstil? skriver Jon Anders Kokkvoll (Ap).

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Røros Arbeiderparti tror på å omfavne mangfoldet i boligutvikling, og det inkluderer å gi plass til områder for større landlige eneboliger, minihus og innovative fellesløsninger. 

Vår visjon for Røros er å tilby noe for enhver smak og livsstil, og vi ser tydelig behovet for å inkludere disse spennende boligalternativene i vår strategi for fremtiden. Fellesskap og innovasjon er en av Røros' sterkeste kvaliteter. Vi ønsker å dra nytte av dette også i planlegging av boligutviklingen. Røros AP er forpliktet til å se fremover og tilpasse seg endringene i samfunnet. 

Ved å inkludere sentrumsnære leiligheter, minihus og fellesløsninger som parkeringsanlegg i vår boligutviklingsstrategi, gir vi våre innbyggere, og ønskede tilflyttere, flere valgmuligheter og muligheten til å leve livet slik de ønsker det. 

Hva om vi inviterer ungdommen sterkere med på laget og så de kan få dele sine ideer og drømmer for fremtidens boligløsninger i Røros? Sammen kan vi videreutvikle kommunen som alle kan kalle sitt hjem. 

Vi har også en annen aldersgruppe som skal bedre ivaretas for framtiden. Hvilken boform vil jeg som 60-åring ha? Flere har signalisert behovet for sentrumsnære leiligheter.

De siste årene er det flere som er på søken etter å flytte til nedlagte gårdsbruk. Flere gårdsbruk i vår kommune står tomme det meste av året. Kan det tenkes at eierne kan motiveres på noen måte å åpne for salg til noen som ønsker denne type etablering og en litt mer landlig livsstil?

Minihus med sin økonomiske bærekraft og miljøvennlige fokus, har fanget oppmerksomheten til mange mennesker som ønsker en enklere, mindre stressende livsstil. Røros AP er opptatt av å vurdere minihus i vårt boligtilbud i kommunen. 

Ved å tilby mindre, mer overkommelige boliger, kan vi gi folk muligheten til å redusere sin økonomiske byrde og samtidig minske sitt miljøavtrykk. Vi kan se for oss minihus-områder som er nøye planlagt, med tilgang til felles fasiliteter som parker, hager og fellesområder, slik at innbyggerne kan nyte en følelse av fellesskap og samtidig beholde sin egen plass og uavhengighet. Vi vil også arbeide for at minihus kan være en del av både sentrumsnære og landlige områder, slik at folk kan velge det som passer best for deres livsstil.

Samtidig vil vi oppfordre til innovasjon i boligdesign, som for eksempel «cohousing» prosjekter hvor flere familier deler en større eiendom med separate enheter og fellesarealer. Dette gir muligheten til å dele på ressurser og samtidig skape sterke nabofellesskap.

Hva så med de mer landlige områdene i kommunen. Realiseringene av boliger ved Djupsjøen er et positivt eksempel. Planene om leiligheter ved Pinsti og andre områder gir en mulighet til å omfavne det rolige og naturskjønne landskapet som mange setter pris på. Denne balansen mellom det landlige og det urbane er en styrke vi ønsker å dyrke videre.

Brekken bygdautvikling har spennende tanker i ermet, og vi er ivrige etter å samarbeide for å bringe disse tankene til livs. Sammen kan vi legge til rette for et dynamisk miljø der lokal identitet møter innovativt bosted. Dette vil ikke bare være en gevinst for innbyggerne, men også for tilreisende som ønsker å oppleve Røros på sitt beste.

Røros AP er forpliktet til å være med å forme en framtid der alle har muligheten til å finne muligheten for å etablere og bosette seg i kommunen. Vi vil arbeide målrettet for å tilrettelegge for ulike boformer, fra sentrumsnære leiligheter og minihus, til de mer landlige områdene. Gjennom samarbeid, innovasjon og en åpen holdning til endring, vil vi sammen kunne utvikle Røros kommune til et inkluderende bosted for alle. Ja da jeg hører varselklokkene – arealnøkternhet og naturmangfoldet skal vi ivareta på best mulig måte.

Jon Anders Kokkvoll

Listekandidat Røros AP

 

Powered by Labrador CMS