Valget er i gang: Nå kan du forhåndsstemme

I GANG: Valgmedarbeider Eva Brynhildsvold (t.v.), valgansvarlig Beate Møller fra servicetorget og valgansvarlig Mikael Schärer synes det er kult endelig å være i gang med valget.

Torsdag 10. august åpnet valglokalene over det ganske land for forhåndsstemming til kommune- og fylkestingsvalget 2023.

Publisert

Allerede på slaget klokka 10, eksakt da valglokalene på Storstuggu åpnet, kom første velger for å gjøre sin borgerplikt. En velger til fulgte umiddelbart etter.

– Det er artig å bare komme i gang, konstaterer valgansvarlig Mikael Schärer i Røros kommune.

Tusenvis av stemmer

Han forsikrer at alt er på plass og at alle stemmeberettigede som kommer innom vil få sin stemme behørig registrert. Og dersom alle faktisk deltar i demokratiet, er det en del stemmer som skal håndteres.

– Jeg har ikke det eksakte tallet, men tror det er litt over 3.000 her på Røros. Forrige valg stemte over halvparten på forhånd. Det er også den nasjonale trenden. Vi håper mange benytter seg av muligheten også denne gangen, sier Schärer.

Forklaringa på at Storstuggu er stedet for forhåndsstemmegiving er enkel:

– For to år siden var vi her for første gang. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger på det, så det er hovedgrunnen. Det er god tilgjengelighet, bra parkeringskapasitet, lett tilgjengelig for rullestolbrukere og lignende. Dette er jo et lokale som mange kjenner til og bruker ellers også.

Kan stemme hvor som helst

På bordet står det tre valgurner. Én for kommunevalget i Røros, én for fylkestingsvalget i Trøndelag, og én påklistret lappen «kommune- og fylkestingsvalget utenbys 2023».

– Hva er den til?

– Det er fordi du ikke må bo i Røros kommune for å kunne forhåndsstemme her. Vi har mange turister, hyttebeboere og andre som gjerne avgir stemmen sin her. De stemmene må jo da sendes i posten til riktig sted, så da har vi en egen urne for dem. Slik er det motsatt også – rørosinger må ikke stemme her. De kan avgi sin stemme fra andre kommuner, forklarer Schärer.

– Men hvordan løser dere da det faktum at listene er ulike fra kommune til kommune?

– Det er det som er ulempen med ikke å stemme i kommunen du hører hjemme. Da blir det bare generelle stemmesedler. Altså får du kun stemt på parti, men ikke avgitt personstemmer eller slengere på kandidater. Så om du vil gjøre slike korrigeringer, må du stemme i hjemkommunen.

Valget er i dermed gang, og det norske demokratis velsmurte maskineri er atter klart til å ta imot akkurat din stemme med akkurat dine kandidater.

Valglokalene på Storstuggu har følgende åpningstider fram mot valgdagen 11. september:

• Uke 33 og 34: Mandag - fredag klokka 10 - 16
• Uke 35 og 36: Mandag, onsdag og fredag klokka 10 - 16
• Uke 35 og 36: Tirsdag og torsdag klokka 10 - 18
• Lørdag 2. september klokka 10 - 17

Valglokalene i Holtålen er på kommunehuset i Ålen, og åpningstidene følger dermed kommunehusets åpningstider: mandag, onsdag og fredag klokka 10 - 14. Fredag 8. september er det langåpent 10-20. I tillegg kan du avgi stemme på biblioteket lørdag 2. september klokka 10 - 15.

Husk legitimasjon, og gjerne ta med valgkortet du har fått tilsendt i posten.

Powered by Labrador CMS