Guri Heggem er fast spaltist i ukas kommentar i Fjell-Ljom. Foto: Marit Langseth
Guri Heggem er fast spaltist i ukas kommentar i Fjell-Ljom. Foto: Marit Langseth

Hvem skal eie naturressursene våre?

Guri Heggem skriver om konsesjon i ukas kommentar.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kunne vi lese at et større tysk foretak hadde kjøpt en stor eiendom i Namdalen. Selgeren var Ola Mæle, som etter noen års besittelse av omtrent 600.000 mål skog og utmark fant ut at nå vil han selge dette. Det tyske land- og skogbruksselskapet «LAM Land und Forstwirtscharfts» er kjøperen. Ifølge artikkelen fra Namdalsavisa kan vi lese at den nye tyske eieren er opptatt av at skogen skal beholdes som den er og samtidig utvikle den «på en bærekraftig måte i lys av globale klimaendringer». Selgeren Mæle er glad for at handelen nå er landa, og gjennom dette salget får han frigjort kapital til å utvikle de andre eiendommene videre.

Det høres jo fint ut, sier du. Her er det en eier som selger til flere andre og slik får mer penger til å drive lokal utvikling. Så er det kanskje andre som sier; Ja, men, dette kan da ikke være lov? Går det an å gjøre dette da?

Joda, på den ene siden er det fint med utvikling og verdiskaping i et område der det absolutt er behov for det. Men hvor havner verdiskapinga fra disse selskapene?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud. Se alle abonnementer her.

Digital
1 måned

120,-

KJØP

Digital
3 måneder

450,-

KJØP

Komplett
1 år

1500,-

KJØP

Powered by Labrador CMS