Derfor er du ekstra trøtt i dag

Klokke på veggen til Fjell-Ljom. Bildet er modellklarert
KLOKKE: På søndag må du huske å stille klokka.

Natt til den siste søndagen i mars ble klokka som vanlig stilt en time framover. 

Publisert

Det kan forklare hvorfor du muligens våkna opp litt ekstra trøtt søndag morgen. 

Fra nå og fram til den siste søndagen i oktober går hele Norge på sommertid. 

– Det at vi nå stiller klokka en time fram, betyr lysere ettermiddager og at det er vår i lufta. Ved å stille klokka en time fram «mister» vi timen mellom klokka 02:00 og 03:00. Denne timen vil vi imidlertid få tilbake til høsten når klokka igjen skal stilles tilbake til normaltid, sier næringsminister Jan Christian Vestre på regjeringas nettsider

Om ordninga står det videre at det «I EU har det pågått en diskusjon over tid om landene skal slutte å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union»

– Vi kommer til å avvente beslutninga fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av flere hensyn, blant annet til næringslivet, vil det være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsministeren.

Fakta om sommertid

  • Forslaget o­m å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge tidssone. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – bytter tidssone. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel til Storbritannia eller Finland.
  • I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning som oss. Russland og Island har det ikke.
  • Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.
Powered by Labrador CMS