ANNONSE

Er hurtiglån en reell løsning for nordmenn i økonomisk nød?

Mange nordmenn rammes hardt av renteøkninger og stigende priser. Flere opplever at endene ikke møtes og leter etter løsninger på økonomiske utfordringer. Kan et hurtiglån være utveien eller gjør det bare vondt verre?

Siden september 2021, har Norges Bank økt styringsrenten15 ganger på litt under to år. Fra juni 2022 til juni 2023 steg matvareprisene alene med13,2 prosent, som er den største tolvmånedersendringen siden begynnelsen av 1980-tallet.

Flere begynner å merke dyrtiden på egen lommebok. For enkelte er situasjonen prekær. Det er ikke mulig å få endene til å møtes med påfølgende økonomiske problemer.

Forbrukslån øker

Forbrukslån, slik som hurtiglån, har økt med nesten4 milliarder kroner i første halvdel av 2023, ifølge Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. Han frykter at økningen delvis skyldes at lånene brukes til å dekke faste utgifter, slik som strøm, telefon og matvarer.

Forbruksforskningsinstituttet (SIFO)har presentert tall som kan gi grunnlag for frykten. På ett år, fra 2022 til 2023, har antallet husholdninger som ligger etter på betalinger av regninger og lån økt fra 12 til 15 prosent. At noen av disse velger å ty til låneopptak for å klare de økonomiske forpliktelsene sine, er ikke overraskende. Men er det en god løsning?

Hurtiglån som økonomisk nødløsning

Hurtiglån kan gå under mange navn. Uansett hva de kalles, er slike lån en form for forbrukslån hvor det ikke stilles krav til sikkerhet, slik som pant i bolig. Lånetypen er kjent for kort behandlingstid av lånesøknaden og raskere utbetaling enn boliglån, for eksempel.

Kort behandlingstid og rask utbetaling er egenskaper som frister flere av dem som opplever å ikke ha nok penger til å dekke faste utgifter. Men kjapt og ukomplisert er ikke ensbetydende med smart og fornuftig.

Et viktig fellestrekk for de fleste lånene med rask utbetaling er at de har høye renter. Det er ikke utenkelig at den effektive renten kan ende på 50 prosent i året eller mer. I verste fall kan lånet bli mange ganger så stort hvis renten er høy og løpetiden lang.

I så måte er denne lånetypen ikke et godt alternativ for noen som sliter økonomisk. Faren for at de økonomiske problemene bare blir større, er overhengende.

Alternativer til raske låneopptak

Det er vanligvis uproblematisk å ta opp et lite lån raskt når man er trygg på at man kan betale tilbake pengene man låner.

Når den økonomiske fremtiden er mer usikker, er det samme låneopptaket langt mer risikabelt. Når den økonomiske situasjonen er prekært dårlig, vil ytterligere gjeld bare legge tunge stener til byrden. Øyeblikkgevinsten slike lån kan gi, spises raskt opp av de nye lånekostnadene.

Det finnes alternativer.

· Problemer med lånebetalinger kan løses med avdragsfrihet i kortere eller lengre perioder.

· Det er også mulig å be om fritak fra rentebetalinger i en måned eller to.

· Er andre regninger problemet, kan kreditorene tilby oppdeling av fakturabeløpet over tid.

Uansett er det viktig at den som kjenner at økonomien strammer så det gjør vondt, tar kontakt med dem man skylder penger. Dialog og åpenhet er et mye bedre alternativ enn å stikke hodet i sanden med håp om at problemene forsvinner.

Et annet alternativ er å kontakte NAV. De økonomiske problemene forsvinner ikke av den grunn, men NAVs eksperter på personlig økonomi kan gi gode og verdifulle råd kostnadsfritt.

Når er lån en løsning?

Hurtiglån kan løse økonomiske floker. Ryker oppvaskmaskinen mellom to lønnsslipper, kan et lite lån sørge for at man slipper å finne frem oppvaskbørsten og gummihansker. Så får man heller innløse lånet når den neste lønnsutbetalingen står på konto.

Men å ty til lånte penger når lønnslippene ikke inneholder mange nok sifre måned etter måned, løser dessverre ikke noe som helst.

Powered by Labrador CMS