«Elden» fyller 30 år: 

Musikkutgivelser, konserter, illustrasjoner og dokumentarfilm

ELDEN 2022: Lars Henrik Aarnes som Kalle og Jo Bjørner Haugom som Pär Åke.

I 2024 er det 30 år siden «Det brinner en eld» ble satt opp ved slegghaugan for første gang. Det skal markeres på mange måter gjennom året.

Publisert

Det er ikke bare i sommer jubilanten skal feires. Ifølge Elden-leder Siri Gellein skal dette feires med aktiviteter gjennom hele året. Spelet omtaler seg som Norges største og spilles for om lag 12.000 publikummere i skiftet mellom juli og august hvert år. 

I 2024 skal spelet feires på flere måter. 15. mars kom fem sanger fra oppsetninga i 1994 og 1996 ut på Spotify og andre strømmetjenester. 

Mikses

– Mange har etterlyst musikken fra oppsetningene til Maren Bjørseth som er regissør i perioden 2022–2024. Vi kan avsløre at musikalsk ansvarlig og produsent Alf Lund Godbolt sammen med tekniker Fredrik Hagland er godt i gang med å mikse opptakene fra fjorårets Elden, sier Gellein. 

Hun sier at i denne oppsetninga er også avdøde Peder Angel Langen Lundquist med som kaptein Mentzonius. Han tok sitt eget liv tidligere vinter, og hans Mentzonius-sang ble avspilt i kirka under bisettelsen. 

– Det er derfor ekstra gledelig at det er nettopp Peder Angels versjon på albumet, sier Gellein. 

Albumet blir tilgjengelig fra 1. juni.

Fra før av ligger musikken fra perioden til regissør Catrine Telle og musikalsk ansvarlig Skjalg Mikalsen Raaen (2018–2021) på ulike strømmetjenester. 

Storband og illustrasjon

Lørdag 25. mai fylles Røros kirke med Røros Storband for å spille Elden i storband-versjon. Her vil det også dukke opp solister fra tidligere oppsetninger. 

Stian Tranung er illustratør og har vært med i Elden i mange år som aktør, de siste årene som regiassistent. I sommer skal hans tegninger fra livet bak scenen prege «Konsentratbingen» i Smelthytta ved Rørosmuseet.

– Det vil også være mulig å få kjøpt trykk av disse tegningene, sier Gellein.

Elden-sommeren

I juni starter maleverkstedet «Mal en meter fred» på Doktortjønna. Dette er et samarbeidsprosjekt sammen med Kunst & Kaos og Rørosmuseet. Tilbudet er gratis. Hvert maleri settes sammen og henges opp ved inngangen til Smelthytta. 

«Mini-Elden» er veldig populært blant store og små. Her inviterer barna i Elden publikum til å se deres versjon av Elden. Det er gratis for barn, men voksne må betale inngang. Det selges kaffe og kaker, og inntektene går til et veldedig formål som barna bestemmer. I år flyttes Mini-Elden fra Gropstuggu og inn på selve spillområdet til Elden. Det spilles to forestillinger, tirsdag 30. juli og onsdag 31. juli.

– Her spilles det med hjerte utenpå drakten, sier Elden-sjefen. 

Hun forteller videre om jubileumsåret: 

– Da Elden feira 25-årsjubileum, arrangerte vi konserter med solister gjennom hele Eldens historie. Det ble en suksess, folk sto i gata for å høre konserten. Vi skal gjenta suksessen, men holder kortene tett til brystet om hvem som vil delta. Det slipper vi først i juni.

Den 3. august kommer den sørsamiske sangeren Jon Henrik Fjellgren til Røros sammen med Helge Iberg og Bendik Hofseth.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Fondahuset og Elden, og det vil være mulig å kjøpe en billettpakke til denne konserten og Elden samme kveld. Det vil være kun hundre billetter til den eksklusive konserten i det spektakulære privathjemmet, sier Gellein.

Elden Bergstadkor

I høst setter Bergstadkoret opp en egen Elden-konsert i Røros kirke der man kan få høre Elden-musikken arrangert for flerstemt kor.

Filmselskapet Herstory er i gang med å spille inn en dokumentar om Elden. Den lanseres i midten av mai.

– Her får du høre historier fra Bergstaden Oldstars om hvordan det hele begynte. Herstory holder til i Trondheim og står bak blant annet dokumentarfilmen «Bunadsgeriljaen».

Røros bibliotek skal dekoreres med et utvalg Elden-kostymer ifra de 30 årene.

I løpet av mai vil det også bli lansert en egen jubileumsnettside på spelets hjemmesider.   

Årets jubileumskomite har bestått av Stein Ødegård, Arnfinn Strømmevold, Liv Bye, Håkon Nilsgård Dille, Stian Tranung, Tiril Ramberg og Siri Gellein.

Powered by Labrador CMS