Hjalp tusenvis av mennesker i slummen

Misjonær Borghild Bjørkås er død

MISJONÆR: Borghild Bjørkås.

Misjonæren Borghild Bjørkås fra Haltdalen døde søndag kveld, nesten 90 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Bjørkås var født Engan og vokste opp på Flatbergengan i nedre Haltdalen. På 1950-tallet utdannet hun seg til sykepleier på Menighetssøsterhjemmets sykepleieskole i Oslo, og har fortalt at hun plukket molte hjemme i Haltdalen om sommeren for å spe på skolepengene.

Som sykepleier arbeidet Engan en periode som menighetssøster i hjembygda, en jobb som var en slags kombinasjon av ambulerende hjemmehjelper, hjemmesykepleier og husmorvikar. Lønna var dårlig, hun måtte for eksempel gi blod for å få råd til å kjøpe bryllupsgave til broren da han giftet seg.

Senere utdannet hun seg til jordmor, men Engan var sterkt religiøs og følte et kall om å reise ut i verden som misjonær. I 1961 giftet hun seg med diakonen Trygve Bjørkås og fulgte ham til Taiwan på oppdrag fra Den norske misjonæralliansen. Der drev de i fire år helsetjenester for poliorammede barn. I 1973 reiste de til Vietnam, og bygde opp en skole for spedalske. To år senere måtte de flykte under dramatiske omstendigheter da kommunistene erobret Saigon.

I 1976 sendte Misjonsalliansen dem til Manila i Filippinene for å drive sosialt, medisinsk og forkynnende arbeid i slumstrøkene rundt den enorme søppelfyllinga Smokey Mountain. Virksomheten ble finansiert av «faddere» i Norge, som støttet arbeidet via fjernadopsjon. Over 50.000 barn skal ha fått hjelp gjennom ordninga.

Borghild og Trygve Bjørkås ble i Manila helt til 2011, og pleide et tett vennskap med det filippinske presidentparet Imelda og Ferdinand Marcos. Til sammen virket Borghild Bjørkås på misjonsmarka i sørøst-Asia i mer enn 40 år. Hun levde et tidvis dramatisk liv, flere ganger var hun og mannen i direkte livsfare. Trygve Bjørkås gikk bort i 2022. Paret fikk fem barn og var bosatt på Jørpeland, men har i alle år hatt hytte på Borghilds hjemsted i Haltdalen. Etter eget utsagn var det der hun trivdes best. Familien melder at det også er i Haltdalen Borghild Bjørkås skal begraves.

Powered by Labrador CMS