Arngeirs hjørne:

Finnes det rundbrennere på Røros?

Arngeir Berg stiller det store spørsmålet like før julehøytida setter inn.
Arngeir Berg stiller det store spørsmålet like før julehøytida setter inn.
Publisert

I Inger Hagerups vesle erindringsroman «Det kommer en pike gående» fra 1965, tar hun for seg livet fra hun er fem år gammel til hun opplever sin første, store forelskelse i ungdommen. En kveld da hun fikk sitte på sykkelstyret hans og ble kjørt hjem, «var hjertet sin eksplosjon nær».

Dagen etter på skolen måtte hun bare skrive ned alle følelsene sine, men læreren ser henne og forlanger å få se hva hun har skrevet. Dette er under krigen, og hun hadde «lest om spioner i krigstjeneste som svelget viktige papirer for at de ikke skulle komme i fiendens hender.» Og hun stapper hele kjærlighetsdiktet i munnen, men det er for stort! Hun tygger og tygger, men hun klarer ikke å svelge arket.

Til slutt måtte hun fiske ut papirkula og rekke den til den skumle læreren. Han tar imot produktet mellom to fingerspisser og sier:

«Jeg skal gjøre den store ære på deg at jeg ikke skal lese det, Inger,»

Deretter snur han seg, går bort til ovnen, åpner ovnsdøra og kyler hele stasen inn i varmen.

Inger Hagerup avslutter den vesle erindringsromanen med følgende kraftsats:

«Slik endte mitt første kjærlighetsdikt i en gammel rundbrenner.» 

I min egen oppvekst på Lademoen i Trondheim hadde vi også en stor, svart rundbrenner stående inne i stua. Vi fyrte med koks, og alle som bodde både i forgården og bakgården hadde store koksbinger i kjelleren. Fylte vi rikelig på med koks, skapte den rimelig innetemperatur i den vesle leiligheten. 

Når båtene kom inn på Nyhavna med koks, og den skulle fraktes over veien til Dyre Halse sitt lager i store grabber, var gutta i gata der med sekker og plukka opp det som falt ned på veien. Deretter gikk vi på dørene til folk og solgte koks. Her var det muligheter til å tjene seg penger til en kinobillett på Rosendal.

I dag er det vel ikke noen som fyrer med koks, men rundbrenneren var en flott varmekilde, og det er sikkert noen som har en slik stående. Hvis du er litt kald og fikk lyst på en slik rundbrenner, er det bare å gå inn på en eller annen plattform og søke etter en høyreist rundbrenner.

Men her gjelder det å være forsiktig. Det er lett å brenne seg! 

Powered by Labrador CMS